MENIU

Preotul sucevean cercetat în cazul bebelușului mort după botez, SUSPENDAT din funcție. Ce RISCĂ acesta

Preot sucevean, anchetat

Decesul bebelușului din Suceava, la scurt timp după slujba de oficiere a botezului de creștinare, continuă să ridice numeroase semne de întrebare. Primele măsuri luate până în prezent îl vizează pe protul care l-a botezat pe bebelușul de doar șase săptămâni, oficialul bisericesc fiind suspendat din funcție. Între timp, Arhiepscopia Sucevei și a Rădăuților a demarat propria anchetă internă în cadrul căreia urmează să fie stabilit cine se face vinovat pentru moartea bebelușului, iar Avocatul Poporului s-a autosesizat, la rândul său, din oficiu. 

”Părintele de la Suceava este suspendat de la slujire, nu mai slujește până la finalizarea anchetei și dacă se dovedește a fi vinovat, fără îndoială, este un cetățean ca noi toți care va suporta consecințele”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, potrivit MedikaTv.

Vă reamintim că anchetatorii fac verificări în acest caz, într-un dosar in rem, ce are ca obiect comiterea infracțiunii de ucidere din culpă.

Într-o reacție a Patriarhiei Române la tragedia produsă la Suceava, Vasile Bănescu afirma că Sfânta Taină a Botezului se realizează după anumite condiţii şi cu acoperirea nărilor, a gurii şi a urechilor: „Ce pot să spun este că ritualul Botezului în condiţii normale se face prin scufundare, care durează o fracţiune de secundă. Această scufundare, chiar dacă durează o fracţiune de secundă, se face nu oricum. Să nu ne imaginăm că un copil poate fi introdus în apă fără acoperirea nărilor, a gurii, şi a urechilor. Există o tehnică specială, Expe, pe care un preot experimentat o foloseşte întotdeauna. Îşi pune mâna dreaptă pe faţa copilaşului. Acesta fiind foarte mic, mâna acoperă nasul, gura şi urechile. Aşa se scufundă pentru o fracţiune de secundă copilul. Nu oricum, nu cu capul descoperit, pentru a nu înghiţi apa. Tocmai de aceea se foloseşte tehnica aceasta, care se învaţă pe parcursul seminarului şi în timpul facultăţii la orele de liturgică".

Un bebeluş de şase săptămâni din Suceava a ajuns la spital duminică, în stare gravă. Bebelușul a intrat în stop cardio-respirator la scurt timp după ce a fost botezat prin scufundare în cristelniţă, iar luni dimineața a murit.

Copilul a fost creştinat duminică la biserica Zamca din cartierul sucevean, unde preotul l-a scufundat în cristelniţă deși starea acestuia de sănătate era precară, fiind născut prematur.