MENIU

Premiul Nobel pentru Pace 2021, câștigat de doi jurnaliști pentru „lupta curajoasă de protejare a libertății de exprimare”

Premiul Nobel pentru Pace 2021, câștigat de doi jurnaliști

Jurnaliștii Maria Ressa din Filipine și Dmitri Muratov din Rusia au primit Premiul Nobel pentru Pace. Comitetul Nobel a apreciat efortul lor pentru „lupta dusă în apărarea libertății de exprimare” din cele două țări. 

Premiul Nobel pentru Pace este acordat unei persoane sau organizaţii care „a realizat cea mai amplă sau cea mai bună muncă dedicată fraternităţii dintre naţiuni”.
Reprezentanții Fundației Nobel au declarat că cei doi laureați din acest an sunt vocea tuturor jurnaliștilor care apără idealul libertății de exprimare într-o lume în care democrația și presa se confruntă cu tot mai multe probleme, relatează Realitatea PLUS.

Laureații au fost selectați din 329 de candidați - 234 de personalități și 95 de organizații. Lista acestora nu a fost făcută public. Numele celor nominalizați sunt ținute secrete timp de 50 de ani.

Dmitri Muratov, în vârstă de 59 de ani, unul din fondatorii şi redactor-şef al cotidianului Novaia Gazeta, „a apărat de decenii libertatea de exprimare în Rusia în condiţii din ce în ce mai dificile”, a invocat juriul Nobel. 

Maria Ressa, de 58 de ani, cu cetățenie dublă, americană și filipineză, prin site-ul de investigaţii Rappler pe care l-a cofondat în 2012, „foloseşte libertatea de exprimare pentru a dezvălui abuzurile de putere şi autoritarismul în creştere în ţara sa natală, Filipine”, a motivat Comitetul Nobel.

Premiul Nobel pentru Pace, cu o valoare în bani de 10 milioane de coroane suedeze, aproximativ 980.000 de euro sau 1,1 milioane de dolari, este considerat cea mai prestigioasă distincție politică. Anul trecut, în 2020, premiul a revenit Programului de Alimentație al ONU, pentru combaterea foametei la nivel mondial.

Premiul Nobel pentru Pace va fi decernat în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la data de 10 decembrie, la Oslo, dacă situaţia pandemică va permite acest lucru.