Premierul Nicolae Ciucă și cancelarul Austriei, discuție despre aderarea României la Schengen, înainte de votul din 8 decembrie
Premierul Nicolae Ciucă l-a anunţat personal, miercuri seară, pe cancelarul Austriei, Karl Nehammer, că România îşi menţine poziţia de a cere un vot în Consiliul JAI privind aderarea la Spaţiul Schengen.
Premierul Nicolae Ciucă a vorbit miercuri seara, la telefon, cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer, cu o zi înainte de votul decisiv pentru aderarea României la Spațiul Schengen, potrivit unor surse politice citate de Realitatea PLUS.
„Premierul Nicolae Ciucă a reiterat solicitarea României de intrare în Schengen şi toate argumentele care au fost repetate şi zilele trecute. În acelaşi timp, premierul român l-ar fi informat şi personal pe cancelar despre menţinerea poziţiei României de a cere un vot în Consiliul JAI. Totodată, ar fi amintit că toate celelalte state membre susţin în acest moment, pe bună dreptate, România", au precizat surse politice pentu Realitatea PLUS.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri, de la Palatul Victoria, că România va merge "până la capăt" cu demersurile de aderare la spaţiul Schengen, precizând că "starea de incertitudine nu mai poate continua".
"Avem argumente obiective, la faţa locului, privind pregătirea României în domeniile cu relevanţă, pentru aderarea la Schengen, iar hotărârea noastră de a contribui la securitatea europeană este fermă. Am dovedit aceste calităţi de-a lungul anilor şi mai ales în contextul crizei din Ucraina. Integrarea în spaţiul Schengen este obiectivul nostru naţional", a declarat Nicolae Ciucă.
Cancelarul Karl Nehammer a anunțat că Austria nu va da undă verde pentru aderarea României și a invocat problema migrației ilegale. Șeful guvernului federal austriac a declarat miercuri seara, într-o conferinţă de presă comună cu liderul PPE, Manfred Weber, că ministrul de interne al ţării sale are „un nou calendar pentru primăvara următoare” în ceea ce priveşte aderarea României şi Bulgariei la Schengen.
Austria nu dă înapoi: Cere amânarea aderării României la Schengen - Propunerea-șoc pentru 2023
„Avem o problemă cu securitatea UE, în primul rând. În al doilea rând, ministrul de interne a avut un deadline şi îşi doreşte să aibă un nou calendar pentru România şi Bulgaria pentru următoarea primăvară. Să ne uităm la numere, la câţi imigranţi neînregistraţi avem, pe de o parte, iar pe de altă parte, să vedem cum putem să mergem înainte când vine vorba despre baza legală, pentru că avem o procedură prin care oferim azil unor ţări - şi nu mă refer doar la Austria, mă refer şi la alte ţări, cum ar fi Danemarca. Este important să creăm alianţe, dacă este posibil să oferim Comisiei Europene mai mult timp pentru a oferi aceste reglementări care să ne protejeze graniţele”, a declarat cancelarul austriac.
„Avem 100.000 de migranți, din care 75.000 nu sunt înregistrați, nu știm exact de unde vin. Nimeni nu știe de unde vin toți acești migranți, dacă sunt traficanți de droguri sau este vorba trafic de ființe umane. Nu este o chestiune pe care o putem ascunde sub preș. Noi nu avem o problemă cu spațiul Schengen, ci cu migrația ilegală.
Și poate de aceea Austria a exprimat opinia că România și Bulgaria nu sunt pregătite să facă parte din spațiul Schengen”, a mai declarat Nehammer.
Întrebat despre veto-ul pentru aderarea României la Schengen, Nehammer a evitat să dea un răspuns tranșant și a insistat pe „problema migrației” a Austriei. Cancelarul austriac a sugerat și că România nu va fi decuplată de Bulgaria în ceea ce priveşte aderarea la Schengen.