Premierul Nicolae Ciucă propune Programul „O carte pe an pentru fiecare elev”: „Dorim să încurajăm lectura, promovând autorii români”
Premierul Nicolae Ciucă a propus Programul „O carte pe an pentru fiecare elev”, la întâlnirea cu editori, bibliotecari şi personalităţi culturale, luni, la Palatul Victoria. Guvernul va susține și propunerea Asociației Editorilor de promovare a cărților autorilor români, prin alocarea unui buget pentru achiziția acestor cărți de către bibliotecile publice. Numărul bibliotecilor din România a scăzut la jumătate în ultimii 33 de ani.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut astăzi, la Palatul Victoria, o întâlnire cu editori, bibliotecari și personalități culturale. Discuțiile au vizat dificultățile cărții românești sau editată în limba română de a ajunge la public, dar și propuneri de soluții prin care lectura să fie încurajată mai ales în rândul copiilor și al tinerilor.
Guvernul va susține propunerea Asociației Editorilor de promovare a cărților autorilor români și a scrierilor în limba română, cu precădere către elevi, prin alocarea unui buget dedicat pentru achiziția acestor cărți de către bibliotecile publice, pentru a le pune la dispoziția cititorilor.
De asemenea, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a propus derularea Programului ”O carte pe an pentru fiecare elev”, iar Asociația Editorilor și-a exprimat disponibilitatea de a-l susține.
Nu în ultimul rând, șeful Executivului a agreat cu editorii, bibliotecarii și autorii de carte participanți la întâlnire asupra unei campanii publice prin care va fi promovată lectura cărților autorilor români și în limba română, cititul aplicat al literaturii clasice și contemporane românești și a celei în limba română.
La întâlnire au participat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu și consilierul de stat Iulian Chifu.
Lista invitaților i-a inclus pe Acad. Răzvan Theodorescu, Nicolae Manolescu, membru corespondent al Academiei Române, Prof. univ. dr. Victor Neumann, Horațiu Mălăele, Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, Prof dr. Doina Banciu, avocat Marian Nazat, Adina Rosetti, Conf. univ. dr. Răzvan Voncu.
Din partea bibliotecarilor au participat Agnes Terezia Erich și Dragoș Adrian Neagu – Președinte al Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, iar din partea editorilor de carte - Ovidiu Enculescu, directorul Editorii RAO, Mihai Mitrică – Director Executiv AER (Asociația Editorilor din România), Andrei Niculescu – Editor, membru al Consiliului coordonator AER, Silvia Colfescu – directorul Editurii Vremea, Dan Croitoru – directorul Editurii Polirom, Dan Iacob – directorul Editurii ART.
Propunerea premierului vine în aceeași zi în care Institutul Național de Statistică a anunțat că numărul bibliotecilor din România a scăzut la jumătate în ultimii 33 de ani de după Revoluție. Au fost închise peste 8.000 de biblioteci, din cele peste 16.600 care erau în ianuarie 1990 în România, potrivit datelor INS. De asemenea, și numărul cititorilor a scăzut cu 4 milioane, arată aceleași date INS.
NUMĂRUL BIBLIOTECILOR DIN ROMÂNIA S-AU ÎNJUMĂTĂȚIT
1990: 16.665 biblioteci
2022: 8458 biblioteci
CITITORI ACTIVI ÎN ROMÂNIA
1999: 6.1 milioane de cititori
2019: 3.1 milioane de cititori
2020: 2.5 milioane de cititori
sursa: Institutul Național de Statistică