MENIU

Premierul Nicolae Ciucă, decizii majore stabilite cu Bulgaria pentru aderarea României la Schengen în 2023 - VIDEO

Premierul Nicolae Ciucă Foto: Gov.ro

Premierul Nicolae Ciucă a avut discuții majore, marți, cu omologul său bulgar - Galab Donev, pentru aderarea celor două țări la Spațiul Schengen, în cursul acestui an.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut, marţi, o convorbire în format videoconferinţă cu premierul Republicii Bulgaria, Galab Donev, în cadrul căreia discuţia s-a axat pe avansarea proiectelor de conectivitate, confirmate în întâlniri precedente la nivelul Guvernelor de la Bucureşti şi Sofia, dar şi pe subiectul aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Premierii Ciucă și Donev au reconfirmat interesul comun al României și Bulgariei de a adera la Spațiul Schengen în cursul acestui an, apreciind importanța menținerii bunei cooperări și coordonări în plan bilateral și european.

În acest context, a fost subliniată necesitatea de a sprijini soluții europene pentru continuarea combaterii migrației ilegale și protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene, a transmis Guvernul, într-un comunicat de presă.

Cei doi șefi de Guvern au confirmat interesul pentru avansarea pașilor concreți în vederea asigurării navigabilității permanente pe Dunăre și construirea unui pod nou în zona Giurgiu-Ruse, acestea fiind proiecte complementare, în concordanță cu interesele ambelor state, ale întregii regiuni și ale UE în ansamblu.

În context, prim-ministrul Ciucă a încurajat partea bulgară să finalizeze procedurile interne necesare  aprobării și implementării proiectului european Fast Danube, care, prin dragarea Dunării, va asigura condiții propice de navigație indiferent de sezon.

Cei doi lideri au agreat să fie continuate discuțiile asupra dezvoltării de proiecte comune în domeniul energiei regenerabile, potrivit informării de la Guvern.

Discuțiile româno-bulgare la nivel de premieri au loc cu doar două zile înainte de Consiliul European din 9-10 februarie, la care participă și președintele Klaus Iohannis, care-l va întâlni pe cancelarul Austriei - Karl Nehammer, care a refuzat admiterea țării noastre în Schengen invocând migrația ilegală.

Klaus Iohannis, față în față cu Nehammer, la Bruxelles - Negocieri cruciale cu Austria pentru aderarea României la Schengen