MENIU

Premierul, la Galați. Măsuri urgente pentru salvarea și sprijinirea persoanelor afectate de inundații  

Premierul, la Galați. Măsuri urgente pentru salvarea și sprijinirea persoanelor afectate de inundații  

Premierul Marcel Ciolacu a coordonat, la Galați, reuniunea Comandamentului pentru Situații de Urgență în care au fost luate mai multe decizii pentru protejarea vieții  persoanelor afectate de inundații și acordarea de ajutor în regim de urgență.

Până în prezent au fost evacuate și mutate în siguranță 271 de persoane, autoritățile  fiind in dialog cu alți 14 locuitori din Comuna Pechea pentru a-i convinge să meargă  într-o zonă de siguranță.

Pentru cazarea populației evacuate, au fost deja amenajate 30 de locuințe modulare din cele 50 din primul lot trimis deja catre zonele afectate, fiecare având  capacitatea să găzduiască patru persoane. Prim-ministrul a cerut suplimentarea cu încă 200 de locuințe  modulare, care vor fi operaționalizate în regim de urgență și amplasate în zone sigure, stabilite împreună cu reprezentanții Apelor Române.

În localitățile Slobozia Conachi și Pechea vor fi amenajate două tabere, cu o capacitate de 400 de locuri fiecare, ce vor fi pregătite pentru preluarea persoanelor ale caror locuințe sunt grav afectate de inundații.

Oamenilor le vor fi asigurate apă, alimente, paturi si lenjerii de pat, saci de dormit și tot ce este necesar pentru cazarea temporară.

Un număr de 569 de salvatori – pompieri, jandarmi, polițiști, forțe ale armatei, personal al aviației – au fost implicați în acțiunile de salvare și de ajutorare în cele 22 de localități  afectate din județul  Galați (Valea Mărului, Piscu, Pechea, Slobozia Conachi, Grivița, Cuza Vodă, Cudalbi, Costache Negri, Corni, Băneasa, Corod, Târgu Bujor, Jorăști, Drăgușeni, Smulți, Berești, Berești Meria, Bălăbănești, Tudor Vladimirescu, Bălășești, Rediu și Sugurlui).

Două detașamente ale Ministerului Apărării Naționale, dotate cu bărci de salvare și camioane, au intervenit, la solicitarea autorităților locale, în județul Galați.

Reprezentanții  Guvernului și cei ai autorităților locale lucrează, sub coordonarea premierului, la soluții  alternative de evacuare mai rapidă a apei din zonele inundate.

În momentul în care se vor retrage apele, Executivul și autoritățile locale vor evalua pagubele și soluțiile pentru sprijinirea oamenilor și comunităților, inclusiv prin alocarea de bani din Fondul de Rezervă la dispoziția Guvernului.

’Suntem solidari cu oamenii a căror muncă  de o viață este distrusă de inundații și îi vom ajuta pentru a-și reface locuințele și gospodăriile. Acum însă, prioritatea noastră este salvarea de vieți. Le mulțumesc salvatorilor și tuturor celor care au intervenit pentru a-și ajuta semenii”, a afirmat Șeful Executivului.

La Comandamentul pentru Situații de Urgență, la Galați, împreună cu premierul Marcel Ciolacu, au participat vicepremierul și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvar  ministrul Mediului, Mircea Fechet, șeful  Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, autorități locale din județul Galați.

Mai multe articole despre:
ciolacu inundatii galati masuri