MENIU

Sorin Grindeanu, în Parlament, despre Ordonanţele 6 şi 9. Scandal de 30 de miliarde de lei în plen

<p style="text-align: left;">Vara vine cu schimbări &icirc;n Guvern. Surse: Sunt vizaţi patru miniştri</p>

Scandal în Parlament pe Ordonanţele care alocă sume uriaşe ministerului condus de Sevil Shaiddeh. Premierul Sorin Grindeanu a fost chemat de opoziţie pentru a da explicaţii, dar dezbaterile s-au transformat în spectacol. Liviu Dragnea, aflat la prezidiu, i-a tăiat de câteva ori microfonul Ralucăi Turcan. Iar senatorul PSD Nicolae Bacalbaşa, care vocifera din sală, a fost acuzat de opoziţie că a înjurat în timp ce vorbea preşedinta Partidului Naţional Liberal. Reamintim că OUG 6 și 9 sunt ordonanțe care ar direcționa sume uriașe către clienții politici ai PSD și care anulează articole fundamentale din legea responsabilității fiscale.

Premierul Sorin Grindeanu i-a acuzat luni pe liberali, în plenul Camerei Deputaților, că "refuză dreptul românilor la dezvoltare", adăugând că este incorect ca primarii să fie calificați drept hoți și infractori.

 

 

 

 

Update 16.36. Redăm cele mai importante declaraţii ale premierului:

"În privința OUG 9/2017, nu știu cât de des reușiți dumneavoastră să vorbiți cu dânșii, dar un lucru e cert: s-au săturat să facă potecă la București în căutare de finanțare pentru proiectele lor. Este total incorect față de acești oameni și față de eforturile lor să-i caracterizați drept hoți și infractori, care jefuiesc banul public. Așa ceva cred că nu poate fi acceptat, mai ales că nici nu știți ceea ce criticați. Trebuie să vă spun că, încă din 2013, legea prevede ca în bugetul de stat să se evidențieze atât creditele bugetare, cât și cele de angajament necesare pentru a eșalona cheltuirea banilor pe proiecte multianuale. Acela a fost momentul în care au fost introduse prevederile din art. 4 din Legea 500/2002. (...) Domnul Cioloș a avut, la rândul său, două variante: fie să facă acel soft să pună în funcțiune, fie să proroge din nou termenele de intrare în vigoare a acelor articole. N-a făcut niciuna nici alta, de fapt, n-a făcut nimic, pe modelul bine cunoscut 'după mine potopul'. (...) Singura decizie pe care o puteam lua pentru a reintra în normal a fost să suspendăm acele articole", a explicat prim-ministrul.

Grindeanu a trebuit să fie prezent în fața comisiei, pe data de 13 martie, la orele 16:00, pentru a da explicații referitor la cele două acte aprobate de cabinetul său, Ordonanțele 6 și 9, după ce PNL a solicitat respingerea acestora și audierea premierului.

"Ordonantele 6 si 9 – două formule de legalizare a furtului acoperit de acte. După foiletonul Ordonanței 13 există și două ordonanțe economice prin care se permite devalizarea banilor publici în favoarea clientelei PSD-ALDE. Dacă Ordonanța 13 modifica legile penale, există ordonanțele 6 și 9 prin care se umblă la buzunarul statului, la banii alocați de la buget. În plan economic există două măsuri ale Guvernului Grindeanu care au același impact nefast în plan economic cu cel avut de ordonanța 13", a justificat solicitarea PNL, la momentul respectiv, Raluca Turcan.

Ordonanța 9 a trecut de Senat! Undă verde la cheltuieli nelimitate pentru primari

Senatorii au votat favorabil, în urmă cu o săptămână, celebra Ordonanță 9, prin care se elimină plafoanele pentru cheltuielile autorităților publice. Actul normativ va ajunge în Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.

Anterior, și Ordonanţa 6 a primit undă verde în Senat, iar proiectul de lege a fost trimis la Camera Deputaților, care este for decizional în acest subiect.

În dezbaterile din Senat, fostul președinte Traian Băsescu, actual senator, a tunat împotriva Ordonanței 6, prin care se finanțează Programul Național de Dezvoltare Locală. Băsescu susține că PSD a introdus prevederi în această OUG prin care dă bani cu dedicație pentru clientela politică.

"Ordonanța de Urgență este utilă, dar ca întotdeauna PSD a reușit să pună aici prevederi prin care se direcționează banii către clientela politică. Avem 41 de milioane de lei care să fie distribuiți la bunul plac al președinților de Consilii Județene, doar pentru primarii clientelei politice. Iată cum se face bunul plac și faceți PSD rules! Această prevedere vă face profund compatibili cu DNA-ul", a spus Traian Băsescu, citat de Stiripesurse.ro. Potrivit acestuia, OUG 6 este utilă pentru dezvoltare, dar faptul că PSD introduce lucruri în neregulă face proiectul necredibil.

Aleşii PNL i-au cerut premierului Grindeanu să dea explicaţii cu privire la ordonanţele 6 şi 9. Aceştia spun că Ordonanţa 6 transformă Ministerul Dezvoltării într-un "mamut care va administra aproximativ 30 de miliarde de lei după voia ministrului Shhaideh şi după voia preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea".