MENIU

Premierul Florin Cîțu speră ca România să intre în Spațiul Schengen în 2021. Care sunt CONDIȚIILE

Florin Cîțu, premierul României Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Premierul Florin Cîţu speră ca România să intre în acest an în Spațiul Schengen, mai ales că este pregătită de nouă ani, și că totul depinde de un raport favorabil privind Mecanismul de Cooperare și Verificare.  

 

Premierul Florin Cîțu spune că România este pregătită să intre în Spaţiul Schengen încă din 2011 și că speră ca în 2021 să aibă loc, dar „a apărut această discuţie cu MCV-ul” care trebuie corectat.

„România este gata să intre în Schengen în 2011. A apărut această discuţie cu MCV-ul. Trebuie să corectăm această problemă anul acesta. Vom face tot ce este posibil să avem un raport favorabil al MCV, după aceea putem să discutăm despre Schengen.

Dacă toate lucrurile merg bine şi am început astăzi cu desfiinţarea SIIJ şi avem un raport favorabil în ceea ce priveşte MCV-ul putem să sperăm să continuăm discuţiile pentru a  adera la zona Schengen chiar de anul acesta. Dar repet, depinde de noi. Corectăm ce au stricat pesediştii în Justiţie cât mai repede şi apoi veţi vedea că ne îndreptăm foarte rapid spre zona Schengen”, a declarat Florin Cîţu, joi seară, la o televiziune de știri. 

Premierul a mai spus că este vorba de intrarea în Schengen a României din toate punctele de vedere, nu doar pe cale aeriană: „Ar trebui cu totul să intrăm, dacă intrăm. Eu sper să intrăm cu totul, dacă ne ţinem de  ceea ce am promis, de respectarea recomandărilor în ceea ce priveşte MCV-ul”.

Guvernul a aprobat în urmă cu o lună un memorandum privind finalizarea Mecanismului de Cooperare și Verificare. Florin Cîțu spunea atunci, pe 20 ianuarie, că este „un calendar ambițios, încercăm până în iunie”.

La începutul acestei săptămâni, ministrul Justiției, Stelian Ion, anunța că proiectele legilor justiţiei vor fi transmise, spre aviz, Comisiei de la Veneţia şi GRECO. Ministrul a amintit și joi seară de ridicarea MCV când a explicat aprobarea desființării Secției speciale de investigare a magistraților în ședina de Guvern: „Toate organismele europene , în cadrul rapoartelor MCV, au spus, la unison, că înființarea acestei Secții Speciale reprezinta un regres, si la momentul 2017-2018 că prezinta semne de ingrijorare”.