MENIU

Premierul Erdogan promite modificarea constituției pentru a instaura unui regim prezidențial

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan s-a declarat decis să modifice constituția Turciei în vederea consolidării prerogativelor șefului de stat, dacă va câștiga alegerile prezidențiale în luna august, relatează AFP.

O nouă constituție pentru o nouă Turcie va fi una dintre prioritățile noastre dacă sunt ales președinte... O nouă constituție, aceasta semnifică un nou viitor', a declarat șeful guvernului turc în fața a mii de partizani, în cursul unei reuniuni la Istanbul.

O modificare a legii fundamentale ar permite premierului Erdogan să extindă prerogativele președintelui, care acum are atribuții în principal onorifice. Șeful guvernului nu a făcut niciodată un secret din dorința sa de a stabili un regim prezidențial sau semiprezidențial și de a fi la conducerea statului pentru un mandat de cinci ani ce poate fi reînnoit, până în 2019.

Vineri, el a prezentat cele patru priorități în vederea instalării unei 'noi Turcii' până în 2023, dată la care această țara va aniversa 100 de ani de la crearea Turciei moderne de către Mustafa Kemal Ataturk.

Prezentând foaia de parcurs pentru următorii cinci ani, un document intitulat 'Pe calea unei noi Turcii', premierul Erdogan a citat: mai multă democrație, asigurarea unei 'normalizări' a politicii și societății, ameliorarea politicii sociale și plasarea Turciei printre primele zece economii mondiale.

Mai multe articole despre:
Turcia erdogan turcia regim prezidenţial turcia