Premierul Cioloş îi răspunde balerinei Alina Cojocaru
Premierul Dacian Cioloș i-a transmis, joi, balerinei Alina Cojocaru că Opera Română are nevoie de artiști și spectacole de valoare și că speră ca situația de la Operă și își găsească rezolvarea în urma dialogului avut cu ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.
"Zilele trecute mi-ați adresat un mesaj public în legătură cu situația tensionată de la Opera. Vreau să vă răspund în tonul sincer și direct în care a decurs discuția noastră și până acum. Cred că Opera Națională are nevoie de artiști și de spectacole de valoare. Sunt sigur că putem să ne respectăm valorile, așa cum putem să respectăm un artist sau un act artistic remarcabil, fie că vine din România sau din altă parte. Performanța trebuie apreciată indiferent de unde vine. Suntem mândri când performerii români sunt recunoscuți în afară și de aceea respectăm orice performanță și în țara noastră, obținută de orice artist. E datoria noastră ca administratori să facem aceste lucruri posibile", se arată într-un mesaj al premierului postat pe Facebook și adresat balerinei Alina Cojocaru.
Șeful Guvernului atrage atenția totodată că, "dincolo de orice puncte de vedere administrative diferite, discursul xenofob nu-și are locul într-o Românie care se dorește deschisă spre lume".
Cioloș precizează că, în urma dialogului de vineri cu ministrul Alexandrescu, "care va continua în zilele următoare", va fi găsită o soluție pentru situația de la Operă.
"De asemenea, cred și că fiecare dintre noi poate genera schimbarea. Ca agronom știu că pentru ca o sămânță a schimbării să încolțească, pământul trebuie bine pregătit, afânat, udat, câteodată poate chiar cu lacrimi. Noi alegem însă dacă acele lacrimi pot fi de regret sau de speranță", concluzionează premierul.
Balerina Alina Cojocaru a publicat miercuri pe contul său de Twitter "un ultim mesaj" adresat premierului Dacian Cioloș în care afirmă că România nu este pregătită pentru ce au oferit ea și Johan Kobborg, coordonatorul baletului operei, timp de doi ani, prin activitatea desfășurată la Opera Națională București.
"Din păcate, am realizat că această țară a noastră nu este pregătită pentru ceea ce Johan și eu am oferit în acești doi ani și voiam să continuăm. Am știut că o să fie greu, dar am sperat că inspirând curaj, creativitate, pasiune și onestie, atât în inimile unor micuți balerini, cât și ale tinerelor talente ale țării (celor care au ales să se întoarcă în țară de când este Johan la conducere), o să fie un început, o nouă generație de artiști români. Atât români, cât și străini. (...) Am sperat să fie o ruptură din cercul de răutate și distrugere în care este țara noastră", a scris Alina Cojocaru.