MENIU

Premierul Bulgariei vrea ca România şi ţara sa să adere simultan la Schengen

Premieruil Boiko Borisov este de părere că Românai şi Bulgaria pot adera la Schengen "imediat sau în timpul preşedinţiei bulgare a Consiliului UE". Afirmaţia a fost făcută la finalul reuniunii informale a Consiliului European. 

"Forţa noastră în regiune este unitatea, susţinerea şi prosperitatea", a adăugat Borisov. "Cele două ţări au aderat împreună la Uniunea Europeană. România este vecinul Bulgariei şi trebuie să facem totul ca cele două ţări să avanseze împreună şi să se ajute reciproc," a mai precizat oficiallul de la Sofia. 

"Riscul egoist provine din frontierele terestre, deoarece când Bulgaria devine frontiera estică a spaîiului Schengen nu vor mai fi locuri pentru oprirea imigranţilor, care vor ajunge până la Amsterdam, astfel că multe ţări se tem să susţină aderarea Bulgariei la Spaţiul Schengen cu frontierele terestre", a observat Boiko Borisov, citat de Agenzia Nova.

Referirea la Amsterdam nu este întâmplătoare, pentru că Olanda este una dintre tările UE care se opun făţiş aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Miercuri, după întâlnirea cu premierul Viroca Dăncilă, preşedintele Comisiei Eurpene, Jean Claude Jucnker, a reafimat că mecanismul de cooperare şi verificare (MCV), din cauza căruia România şi Bulgaria sunt ţinute în afara spaţului Schengen, trebuie încheiat în mandatul actualei Comisii. "Locul României este clar în spaţiul Schengen, nu mai este niciun motiv să mai evităm Romania din cauza unor ambiţii la nivel european", a spus Juncker. 

Mai multe articole despre:
Bulgaria Boiko Borisov Viorca Dăncilă