MENIU

PREMIERĂ MEDICALĂ românească, într-o maternitate din Iaşi: naşterea fără dureri

Naştere naturală, fără dureri, cu ajutorul gazului ilariant

Premieră medicală românească într-o maternitate din Iaşi. Gravidele care aleg să nască natural pot scăpa de contracţiile dureroare, inhalând un gaz care le dă o stare de relaxare. Produsul nu este dăunător nici pentru mamă, nici pentru făt şi este folosit des în clinicile din străinătate.

Gazul ilariant este folosit la Maternitatea Elena Doamna din Iaşi. Gravidele spun că acest gaz minune este binevenit, mai ales că le scapă de dureri şi rămân conştiente pe tot parcursul naşterii. Camelia, spre exemplu, este la a doua naştere. Însă nici acum, dupa 6 ani de când a adus pe lume primul copil, nu poate uita chinul prin care a trecut atunci, până să se vadă cu pruncul în braţe.

Potrivit medicilor gazul ilariant poate fi inhalat incă de la începutul travaliului.

Răzvan Socolov, director medical Maternitatea Elena Doamna: "Se se aplică unei gravide care are naşterea declanşată şi care nu are anumite contraindicaţii legate de protoxidul de azot . Aici se referă la boli cardivasculare severe, la disfuncţii pulmonare".

Tubul de gaz ilariant are o capacitate de 10 litri şi ajunge pentru 5 gravide. Produsul costă 150 de euro, dar este acordat gratuit pacientelor, pentru a încuraja naşterile naturale. La maternitatea Elena Doamna din Iaşi se nasc 1200 de bebeluşi anual.