MENIU

Premieră medicală pentru sistemul public de sănătate

<p>Premieră pentru vestul Rom&acirc;niei. Medicii au realizat o operaţie foarte complicată la inimă</p>

La Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare 'Prof. C.C. Iliescu' București au avut loc în premieră națională în sistemul public 3 implantări de proteză de valvă aortică pe cale minim invazivă.

Ieri, o echipă de medici coordonată de către prof. Dr. Vlad Iliescu, prof. Dr. Șerban Bubenek, dr. Dan Deleanu din care au mai făcut parte dr. Ovidiu Chioncel, dr. Ovidiu Știru, dr. Costin Scarlat, dr. Marin Postu și dr. Adham Hendy, au efectuat cu succes 3 intervenții de implantare transcateter de proteză pentru valva aortică (TAVI) prin abord femural (prin arterele coapsei).

Cei 3 pacienți sufereau de stenoză aortică severă și asociau de asemenea multiple alte comorbidități grave (insuficiență cardiacă congestivă avansată, insuficiență respiratorie cronică, insuficiență renală, diabet zaharat, etc.).

Procedura TAVI se adresează pacienților cu stenoză aortică severă, care nu pot fi operați pe cord deschis prin proceduri clasice de chirurgie cardiacă, atât din cauza suferinței cardiace avansate cât și din cauza bolilor asociate care împreună cresc riscul operator la valori inacceptabile.

Sub anestezie generală, proteza valvulară aortică a fost introdusă printr-o mini-incizie (5 cm.) la nivelul vaselor coapsei și ulterior avansată sub control angiografic și echocardiografic transesofagian până în vecinătatea inimii, unde după dilatarea cu balon a valvei aortice native s-a implantat o valvă biologică auto-expandabilă.

Intervențiile au durat câte 2 ore fiecare iar evoluția ulterioară a celor 3 pacienți a fost excelentă, aceștia urmând a fi externați peste 3 zile și nu peste 7-10 zile cum se procedează după o operație clasică.

"Cele 3 proceduri TAVI efectuate la IUBCV 'C.C. Iliescu' București reprezintă premiere medicale absolute pentru sistemul public de sănătate din România. Aceste reușite au fost posibile atât datorită efortului susținut de autoperfecționare a personalului instituției cât și datorită sprijinului decisiv acordat în anul 2015 de către conducerea Ministerului Sănătății precum și a programelor de sănătate promovate de către CNAS și care sperăm să continue în viitor. IUBCV 'C.C. Iliescu' București care se situează constant în ultimii 10 ani, pe locul 1 sau 2 că indici de performanță medicală între toate cele peste 400 de spitale din România, este și Centrul etalon al cardiologiei și chirurgiei cardiovasculare românești și rezolvă anual peste 45 % din totalul operațiilor pe inimă din România, peste 60% din totalul operațiilor de urgență pe inimă din România, peste 70 % din operațiile de chirurgie vasculară majoră din România și 25—30 % din cazurile de infarct miocardic acut din București", a declarat prof. dr. Șerban Bubenek, managerul instituției, șeful Clinicii de Anestezie-Terapie Intensivă.