MENIU

Premieră în România: O cercetătoare a obținut 2,7 milioane de euro de la UE

<p>Premieră &icirc;n Rom&acirc;nia: O cercetătoare a obținut 2,7 milioane de euro de la UE</p>

Reprezentanții Comisiei Europene au anuntat, joi, în cadrul unui briefing de presă, că vor fi acordate prin Consiliul European de Cercetare 372 de granturi de cercetare, unor oameni de știință din Europa, valoarea fiecărui grant fiind de până la 2,75 milioane de euro. România este, în premieră, gazda unui astfel de proiect, care va fi derulat de o cercetătoare româncă, informează Ziare.com.

Potrivit sursei citate, granturile fac parte din schema de finanțare a Consiliului European de Cercetare și permit cercetătorilor, care sunt selectați, să folosească aceste finanțări, pentru a-și consolida echipele de cercetare, astfel încât să facă progrese în cercetarea unor domenii precum autismul, dislexia sau rolul gravitației în univers.
Finanțările sunt acordate în cadrul concursului "Consolidator Grant Competition", derulat prin programul de cercetare și inovare "UE Orizont 2020" și vor fi acordate unor cercetători care au 38 de nationalități diferite, printre care în premieră și un cercetător român.

Potrivit listei cercetătorilor selectați, date publicității de Comisia Europeană, printre cei 372 de beneficiari de granturi de cercetare se află și Constanța-Vintilă Ghițulescu, care va dezvolta o temă în domeniul științelor sociale și umaniste intitulată "Luxul, moda și statutul social în epoca modernă timpurie din Europa de Sud-Est". Cercetarea va fi derulată împreună cu New Europe College Institute of Advanced Study, din București, și Fundația Noua Europă.

Institutul care va găzdui această cercetare este un institut românesc independent, pentru studii avansate în științele umaniste și sociale, fiind înființat în anul 1994, de către Andrei Pleșu.

Constanța Vintilă Ghițulescu este cercetător român, doctor în istorie și civilizație la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales Paris.

Mai multe pe Ziare.com.