MENIU

Premieră în Consiliul General al Capitalei: Prima şedinţă în care se votează electronic

Consiliul General al Municipiului Bucureşti

Consilierii generali ai municipiului Bucureşti vor folosi în premieră, joi, 30 iulie, la şedinţa ordinară a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), sistemul de vot electronic, potrivit unui comunicat al Centrului de Resurse pentru participare publică.

Conform sursei citate, Direcția de Asistență Tehnică și Juridică mai are de înmânat doar 26 de cartele electronice individuale. Distribuirea lor se va face la ședințele comisiilor și la începutul ședinței de plen a CGMB. Înainte de deschiderea ședinței va fi făcut un scurt instructaj și unul — două voturi de test, scrie Agerpres.

Sistemul va fi pus în funcțiune fără modulul de amprentare, care a fost respins de o parte dintre consilierii generali.

Sistemul este rezultatul unor întâlniri de lucru inițiate de Centrul de Resurse pentru participare publică, ActiveWatch și Funky Citizens, cu reprezentanți ai CGMB, cu primarul general, secretarul general, Direcția de Asistență Tehnică și Juridică, Instituția Prefectului București, Ministerului Justiției — Secretariatul tehnic al Strategiei Naționale Anticorupție, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

O altă concluzie a acestor întâlniri este faptul că, până la sfârșitul lunii august, cetățenii care vor dori să se înscrie pentru a lua cuvântul la ședințele de plen sau de comisii ale CGMB vor putea să solicite acest lucru și electronic (prin email). Până în prezent, pentru a se înscrie era necesară o deplasare la Registratura Primăriei Generale, la sediul de lângă Cișmigiu.

Conform comunicatului, aceste întâlniri au avut ca punct de pornire studiul "Cum se iau decizii în Capitală", o analiză cantitativă și calitativă a deciziilor pregătite de Primăria Municipiului București și votate de CGMB în perioada iulie — noiembrie 2014. Autorii cercetării sunt reprezentanți ai Centrului de Resurse pentru participare publică, ActiveWatch și Funky Citizens. Cercetarea a fost finanțată de Friedrich Ebert Stiftung.

Cele trei organizații au realizat și o serie de recomandări referitoare la proiectul de Regulament al CGMB.