MENIU

Prejudiciu de peste un milion de euro. O rețea condusă de un rus escroca militarii ucraineni online: le vindea drone și mașini care nu există

Opt escroci ucraineni, coordonați de un rus, au fost arestați de autoritățile din Ucraina și Republica Moldova pentru că au înșelat militarii ucraineni, vânzându-le mașini și drone care nu existau. Potrivit Ukrainskaia Pravda, rețeaua frauduloasă a obținut aproape un milion de euro prin aceste scheme.

Escrocherii în mediul online

După ce Rusia a început invazia pe scară largă în Ucraina, membrii grupului au părăsit regiunea Odesa și s-au mutat în Republica Moldova. Acolo, au pus în aplicare o serie de scheme frauduloase destinate să profite de pe urma nevoilor urgente ale Forțelor Armate Ucrainene.

Escrocii plasau anunțuri tentante pentru vânzarea de vehicule și drone la prețuri atractive, adresându-se în principal militarilor ucraineni, familiilor acestora și voluntarilor. Comunicând prin mesaje, aceștia solicitau un avans pentru livrarea vehiculelor sau achiziționarea dronelor, însă, în realitate, produsele nu existau.

Ce au anunțat autoritățile

Autoritățile au identificat că grupul infracțional a fost condus de un rus de 34 de ani. Acesta a organizat activitățile în așa fel încât complicii săi să se ocupe de diverse aspecte ale schemei: unii obțineau cartele SIM ucrainene, alții postau anunțuri false pe platformele OLX, Bon.Ua și Avto-Ria, iar alții gestionau campaniile publicitare online. După ce primeau plățile, escrocii trimiteau mesaje cu sloganuri pro-Rusia și încheiau orice contact cu victimele.

În urma cooperării internaționale, poliția a efectuat 23 de percheziții în Republica Moldova și 13 în regiunile Odesa și Dnipro. Autoritățile au confiscat sume mari de bani, zeci de vehicule, aproximativ cinci kilograme de obiecte din aur, telefoane mobile, arme, registre contabile și echipamente informatice.

Cei opt indivizi au fost reținuți, iar instanța a dispus arestarea lor pentru 30 de zile. Prejudiciul total provocat de această rețea de escroci este estimat la peste un milion de euro.