MENIU

Pregătirea mașinii pentru iarnă. De ce are nevoie motorul de antigel

Antigelul, tratamentul necesar pentru motor, mai ales iarna. Foto/Profimedia

Pregătirea mașinii pentru sezonul rece presupune și alte intervenții în afară de schimbul de anvelope. Pentru că, în România, diferențele de temperatură la nivelul solului sunt foarte mari, automobilele au nevoie de tratament special pentru motoare. Iar asta înseamnă și lichidul de răcire - antigelul - cum este cunoscut de mulți șoferi.

Ce este lichidul de răcire?

Lichidul de răcire este un lichid depozitat în radiatorul mașinii. El are două funcții principale: previne supraîncălzirea și coroziunea motorului și lubrifiaza componentele cu care intră în contact, precum pompă de apă. Poate te întrebi care e diferența dintre antigel și lichidul de răcire.

Lichid de răcire vs. antigel

Lichidul de răcire trebuie să fie întotdeauna și antigel. Aceste fluide ajută lichidele să nu să înghețe la temperaturi foarte mici sau să fiarbă la temperaturi de peste 100° - situații des întâlnite pe timpul verii. Doar o combinație optimă de antigel și apă oferă protecție maximă pentru sistemul de răcire al mașinii tale.

Câte feluri de antigel există?

Există două tipuri principale de lichid antigel – pe baza de glicol monoetilen sau pe baza de glycol monopropilen. Recomandăm să consulți manualul mașinii tale că să afli ce fel de antigel este necesar pentru motorul tău, precum și cantitatea corectă de antigel (lichidul antigel trebuie amestecat cu apă).

Fiecare antigel conține aditivi speciali care să evite coroziunea suprafețelor metalice ale sistemului de răcire. Încearcă să nu amesteci mai multe tipuri de antigel, deoarece acestea vor avea efecte adverse asupra performanței mașinii.

Când sau cât de des trebuie să schimbi lichidul antigel / când trebuie să schimbi lichidul de răcire?

Producătorul auto este cel care stabilește cât de des ar trebui să îți schimbi antigelul. Verifică manualul de utilizator sau întreabă-ți dealer-ul auto sau mecanicul.

Cum să verifici antigelul?

Verificarea antigelului se face foarte ușor.

În loc să deschizi capacul radiatorului, pur și simplu verifică dacă lichidul ajunge la semnul “Plin” de pe lateralul rezervorului. Dacă nu ajunge la semn, adaugă un amestec de apă și lichid de răcire în raport 50/50. Unele lichide de răcire sunt diluate în avans, deci citește indicațiile de pe sticlă că să vezi dacă este cazul să adaugi apă sau îl poți folosi că atare.

Poți adaugă apă în sistemul de răcire doar în situații de urgență. În astfel de cazuri, va trebui să drenezi sistemul și să înlocuiești complet antigelul dacă nivelul apei ajunge la 60%.

Cum să drenezi antigelul/ lichidul de răcire și cum să îl schimbi?

Fiecare model de mașînă are propriul sau mod de schimbare a antigelului și câteodată poate fi dificil să elimini tot lichidul. În anumite situații, trebuie chiar să îndepărtezi mai multe șuruburi pentru a putea drena sistemul. Reumplerea sistemului poate fi și mai dificilă atunci când există aer în părțile superioare ale motorului. Tocmai de aceea, îți recomandăm să apelezi la un mecanic autorizat.

Sursa: dailydriven.ro