PREDICȚIILE lui Moise Guran pentru anul 2015
Jurnalistul Moise Guran crede că anu 2015 este "un an crucial pe care n-ar trebui să-l (mai) pierdem".
Jurnalistul face câteva considerații cu privire la anul 2015 din perspectivă politică, economică și administrativ-constituţională.
"Anul 2015 nu poate fi separat de 2014, chiar dacă finalul neaşteptat al anului trecut ne-a dat tuturor sentimentul că s-a schimbat ţara. Nu, ea nu s-a schimbat nici pe 16 noiembrie şi nici în noaptea de peste ani. S-a schimbat doar perspectiva, ni s-a schimbat poate şansa, ocazia, dar hei, câte ocazii n-au venit şi n-au trecut pe lângă noi... aproape la fel de multe ca şi resurecţiile prin care am evitat, în ultima clipă, un dezastru ce părea ... cum altfel... inevitabil", scrie Moise Guran pe site-ul Biziday.ro.
Din punct de vedere administrativ şi constituţional, 2015 ar trebui să fie anul unor mari reaşezări, crede Moise Guran
"Coeziunea politică nu înseamnă lipsa dezbaterii, iar noi avem nevoie să dezbatem şi să reaşezăm atât sistemul constituţional, cât şi pe cel administrativ şi, mai ales pe cel bugetar. Sub o formă sau alta trebuie să găsim calea depolitizării acestui sistem, să facem loc meritocraţiei şi să punem bazele unei dezvoltări pe termen lung. Pentru asta este nevoie de mai multe înţelegeri transpartinice, de vreo două-trei pacte naţionale, care vor fi respectate indiferent cine ajunge la putere", mai spune Guran.
Dacă toate reformele politice, administrative şi constituţionale ţin, în primul rând, cont şi se bazează pe dezvoltarea economică, atunci dezbaterea economică va deveni cadrul, motorul lor, va deveni implicită, mai scrie Guran. În esenţă, ea se reduce la o singură întrebare - cum creăm locuri de muncă? Că stimularea investiţiilor... că salarizare... că taxare... toate vin, de fapt, în aceeaşi cheie. Mai multe...