MENIU

Precedentul Bulai. Măsuri împotriva hărțuirii sexuale în universități și școli. Când intră în vigoare

Noi măsuri împotriva hărțuirii în universități și școli. Foto/Profimedia

Modificări majore în ceea ce privește incriminarea hărțuirii sexuale în instituțiile de învățământ superior, după scandalul sexual în care a fost implicat Alfred Bulai. Ministrul Educației anunță inițiative legislative legate de combaterea hărțuirii sexuale în universități și în școli. 

Ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat că va fi adoptat în curând regulamentul de funcționare a comisiilor de etică din universități, care vizează, printre altele, și autosesizarea comisiilor de etică în cazul unor suspiciuni sau cazuri semnalate în mass-media.

Ligia Deca a fost întrebată, miercuri, la finalul ședinței de Guvern, în ce stadiu sunt inițiativele legislative legate de combaterea hărțuirii sexuale în universități și în școli.

Studentele de la SNSPA, puse să spună cu cine ar face sex şi să se dezbrace. Dezvăluiri șocante din taberele lui Alfred Bulai

„Noi, la Ministerul Educației, am avut diferite întâlniri pe parcursul lunii august. Una dintre ele, cea din 19 august, a vizat o întâlnire între Ministerul Educației, Ministerul Muncii, Ministerul Familiei, Consiliul Național al Rectorilor, Comisia de Etică și Management Universitar și toate federațiile studențești tocmai pentru a vedea care sunt actele normative necesare. Primul este proiectul de lege, care, prin modificarea ordonanței 27/2000, permite primirea și procesarea de sesizări anonime. După adoptarea acestui proiect de lege, se poate trece la modificarea hotărârii Guvern 970, care vizează extinderea aplicabilității metodologiei privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriu de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă și către relațiile între elevi, studenți și cadre didactice”, a declarat Ligia Deca.

Ea a anunțat că va fi modificat și regulamentul de funcționare a comisiilor de etică din universități.

„Totodată, noi lucrăm la actualizarea în funcție de modificarea la Ordonanța 27, la modificări pe legislația specifică educației. Vom adopta în timp scurt regulamentul de funcționare a comisiilor de etică din universități, unde, de exemplu, detaliem cum se poate face autosesizarea comisiilor de etică din universități, dacă există suspiciuni sau cazuri semnalate în mass-media, fiecare comisie de etică a universității se poate să ia măsuri în consecință. Însă ca să putem modifica tot ce ține de legislație secundară în acest domeniu, avem nevoie de permisiunea de a procesa sesizări anonime”, a explicat ministrul Educației.

Modificările vin în urma unui scandal izbucnit la SNSPA, în contextul în care profesorul Alfred Bulai a fost acuzat de hărțuire sexuală, fiind publicate înregistrări într-un articol SNOOP. Bulai a fost arestat miercuri, 4 decembrie, în urma unor percheziții.