MENIU

Prea multe femei nasc prin cezariană. Ce riscuri apar pentru bebeluşi?

<p>Prea multe femei nasc prin cezariană. Ce riscuri apar pentru bebeluşi?</p>

Rata operaţiilor de cezariană recomandată de Organizația Mondială a Sănătății într-o societate este de 10-15% din numărul total al nașterilor. În timp ce în unele țări în curs de dezvoltare, această rată nu este atinsă din cauza accesului dificil la îngrijiri medicale, în alte țări numărul a crescut la cote alarmante, fără justificări medicale, spune Dr. Iosif Niculescu.

Pe primul loc se situează Brazilia, cu 53% din nașteri operate prin cezariană. La nivel european, rata atinge 24%, în timp ce în Statele Unite a ajuns la 33%, conform raportului OMS din 2014.

Datele foarte recente lipsesc la nivel european, dar ultimele statistici Euro-Peristat din 2010 plasau România pe locul trei în Europa ca pondere a operațiilor, cu 36,9%, după Italia (38%) și Cipru (52,2%).

"Țările în care rata de operații cezariene este mare și-au însușit un anumit model comportamental, o anumită cultură a nașterii programate, atât în rândul medicilor cât și al pacientelor", a afirmat medicul.

În cazul României, perioada de după ‘89 a însemnat o relaxare a controlului strict din spitale, care interzicea operațiile în afara cazurilor de urgență medicală.

A fost o reacție de eliberare: s-a dat dintr-o dată liber la cezariene, iar apatriția instituțiilor private în anii următori a influențat dramatic balanța. În clinicile private, femeile nu sunt doar paciente, ele sunt tratate ca și cliente. Există unități unde rata operațiilor este de peste 80%.

Vârsta primei naşteri a crescut

Dr. Iosif Niculescu mai spune că vârsta la care femeile ajung să nască primul copil este de asemeni strâns legată de incidența intervențiilor chirugicale. Astfel, țările în care femeile nasc la o vârstă înaintată, cum sunt Italia sau Portugalia, ocupă primele locuri la rata de cezariene.

Și în România, vârsta la naștere a crescut și femeile se confruntă cu mai multe probleme obstetrice de-a lungul sarcinii din cauza acestui fapt. La asta se adaugă creșterea numărului de sarcini obținute prin fertilizare în vitro care aduc cu ele o altă serie de complicații.

La ora actuală, femeile sunt mult mai implicate în viața socio-economică, mai prezente în roluri cheie ale societății și nu își permit să lipsească multă vreme din câmpul muncii. Asta duce la întârzierea sarcinii, dar și la nevoia unei planificări stricte a nașterii.

"Tot din cauza fricilor și a precauțiilor excesive, medicii văd în operațiile programate o cale controlabilă de a evita complicațiile și acuzațiile de malpraxis. Este adevărat că la noi există și o mediatizare iresponsabilă a erorilor medicale care alimentează teama medicilor", spune medicul.

Pe de altă parte, încă avem probleme imense în procesul de urmărire a travaliului și nu toate unitățile medicale beneficiază de standarde europene:  există locuri în care mișcările fetale se ascultă cu urechea, unde lipsesc consumabilele pentru tehnologii și așa mai departe. Pentru un medic într-o astfel de situație, urmărirea travaliului și nașterea naturală sunt mult mai complicate decât cezariana.

Nu în ultimul rând, este nevoie de un program susținut de educare a populației feminine cu privire la sarcină și naștere. De multe ori se ajunge la operație pentru că gravidele nu au știut să recunoască simptomele problematice din timpul sarcinii și nu au ajuns la controalele de rutină.

Riscurile unei intervenţii chirurgicale

Multe femei aleg cezariana fără să fie pe deplin informate asupra consecințelor unei astfel de intervenții medicale majore asupra corpului lor și asupra fătului.

Medicul spune că fiind vorba despre o intervenție chirugicală, aceasta vine la pachet în primul rând cu toate riscurile imediate pe care le implică o operație: infecție, hemoragie, probleme cu anestezia, cheaguri de sânge  - riscul de tromboză și embolie crește de 7-8 ori - și vătămare accidentală a țesuturilor învecinate.

"Ceea ce mulți nu realizează este că nașterea prin cezariană are efecte pe termen lung asupra sănătății, mai ales dacă se pune problema unei sarcini ulterioare. Riscul de ruptură uterină categoric crește proporțional cu numărul cicatricilor și devine de 2-3 ori mai mare după a doua operație", a precizat Dr. Iosif Niculescu.

Însă, riscul cel mai mare este necesitatea scoaterii uterului care apare în cazurile de placenta praevia. Aceasta presupune tulburări de implantație a placentei la sarcinile ulterioare ce se soldează cu sângerări masive înaintea sau în timpul nașterii.

În ceea ce-l privește pe copil, există dovezi că, neparcurgând canalul de naștere, intestinul și pielea fătului nu se populează cu germenii mamei, ceea ce duce la probleme imunitare. De asemeni, copiii născuți prin cezariană au dificultăți mai mari de adaptare respiratorie, bineînțeles, în afara cazurilor în care operația este recomandată medical.