MENIU

Președintele Ordinului Arhitecților: "Nu ne permitem să avem construcți publice de proastă calitate"

Președintele Ordinului Arhitecților, Șerban Țigănaș, este de părere că, "Nu ne permitem să avem construcții publice de proastă calitate în România". Aflat la conducerea OAR din 2010, arhitectul Șerban Țigănaș militează pentru creșterea nivelului de calitate, responsabilitate și sustenabilitate a construcțiilor din România.

Lipsa calității lucrăriilor publice din România ultimilor ani ridică o serie de întrebări din partea specialiștilor, dar a ajuns să fie și o problemă mult discutată. Tocmai din acest motiv, Președintele Ordinului Arhitecților, Șerban Țigănaș, reacționează.

"Mă bucur că piața românească a izolațiilor capătă atenția cuvenită, prin lansarea termosistemelor REDArt de către compania Rockwool. În ultimii ani, am asistat la o adevărată cursă pentru îmbunătățirea calităților termice ale construcțiilor, despre care cred că se află departe de a fi câștigată. Este nevoie de cei puternici, de jucători importanți care furnizează materiale performante pentru construcții. Trebuie să construim o cultură a construcțiilor durabile", susține Șerban Țigănaș.

De fapt, aici discutăm mai mult de mentalități și mai puțin de performanță. În România, suntem încă în zodia prețului celui mai mic, iar calitatea nu este deloc la prețul mic. Se lucrează cu materiale, manoperă, toate de calitate inferioară, ceea ce înseamnă de fapt să storci orice șantier de resurse și să obții profit maxim, lucru ce nu este durabil. Trebuie să ne obișnuim să cerem mai mult de la construcții și poate această cultură a construirii asumate va progresa în direcția potrivită”, a mai spus arhitectul în cadrul evenimentului de lansare a termosistemelor ROCKWOOL REDArt, ce a avut loc miercuri, 13 aprilie 2016, la București, în prezența Excelenței Sale, Dl Karsten Vagn Nielsen, Ambasadorul Regatului Danemarcei în România. 

"Nu ne permitem să avem construcții publice de proastă calitate pentru că acolo se setează nivelul de calitate dintr-o industrie națională. De aceea, consider că primul beneficiar al termosistemelor REDArt ar trebui să fie domeniul public. Bineînțeles, industria clădirilor pentru birouri, care după observațiile și studiile mele, reprezintă primele construcții ce oferă sustenabilitate la sistem avansat, este clientela de bază a companiei Rockwool. Dincolo de calitățile efective ale acestor sisteme și rolul lor în izolarea construcțiilor, discutăm de materiale foarte stabile în timp, durabile și ecologice, având amprenta de carbon scăzută", a mai adăugat arhitectul Șerban Țigănaș. 

Lansat de  ROCKWOOL, lider mondial în industria izolațiilor din fibre minerale, REDArt este primul sistem complet de izolare a fațadelor, ce poate îmbunătăți eficiența energetică a clădirilor, asigurând totodată o gamă atractivă de finisaje. Protecție la foc, confort acustic, siguranță, culoare, inspirație și confort pentru spații locative – sunt criteriile care au stat la baza creării acestui termosistem, care incorporează vată minerală bazaltică. Sistemul se instalează pe pereții exteriori, pentru a reduce pierderile de căldură, precum și pentru a extinde durată de viată a clădiriilor. 

Izolațiile exterioare sunt unele dintre cele mai eficiente metode de imbunătățire a performanței energetice a clădirilor.  Vată minerală bazaltică este de neegalat din punctul de vedere al rezistenței la foc, al izolării fonice, al durabilității și al sustenabilității, fiind cea mai bună  alegere atunci când se instalează un sistem construit să reziste în orice situație.