MENIU

Președintele Iohannis, "mut ca o lebădă" în scandalul care poate arunca România în criză

Într-o situație de derivă totală, generată de scandalul fără precedent din Ministerul de Interne, în care vorbele nu mai pot fi urmărite, cele mai grave încep să devină tăcerile. Președințele României, mut că o lebădă în așteptarea premierului Japoniei a cărui sosire ne-o vestește, nu consideră că situația această îl privește și pe domnia sa? se întreabă editorialista Ioana Ene Dogioiu.

Una dintre cele mai importante instituții ale statului, ale oricărui stat, aceea a cărei deviza este "siguranță și încredere", Poliția Română adică, este subiectul unui scandal fără precedent, cu efectul unei decredibilizari ce crește de la o oră la alta.

Nimeni nu mai poate urmări detaliile cazului, dar sentimentul general este de neîncredere totală în cei meniți să ne apere.

Premierul și ministrul de Interne se războiesc prin studiouri de televiziune, conferințe de presă și poștări pe Facebook, se acuza reciproc de minciună, își dinamitează reciproc autoritatea.

Ce ministru e acela care nu poate schimbă un șef al Poliției și care e acuzat de minciună de către premier? Ce premier e acela care, sfidat la scenă deschisă de un ministru, se miorlăie pe Facebook, dar nu pune mâna să scrie revocarea, se întreabă editorialista Ioana Ene Dogioiu pe Ziare.com.

După ce s-a luat la păruială cu ministrul de Interne, premierul pare intrat în hibernare. Ministrul de Interne nu a demisionat și l-a înfruntat, șeful Poliției a predat raportul cerut. Deci? Care e concluzia premierului României?

"După ce a intrat în joc și chiar l-a preluat la un moment dat anulând autoritatea Ministerului de Interne, dl Tudose nu poate să lase acum mingea jos că și cum nimic nu s-ar fi întâmplat", mai scrie Dogioiu.

Vinovat de tăcere este și președintele Iohannis, crede jurnalista. Când cu ursul împușcat la Sibiu, președintele s-a grăbit să se declare stupefiat și a comentat pe larg evenimentul regretabil. Când cu furtuna de la Timișoara, o nenorocire, desigur, dar totuși un accident, președintele s-a grăbit să dea mesaje în care să-și arate compasiunea și preocuparea.

"Acum, când țara fierbe din cauza unui scandal cu membri CSAT și Poliție, cu agresiuni sexuale și mușamalizări, președintele e complet absent. Eu sunt convinsă că este informat sau măcar nu pot concepe că nu e, dar într-un moment de asemenea degringoladă oare poporul asta nu simte nevoia să vadă că primul om în stat se implică pentru aplanare, că îl convoacă pe premier, pe ministrul de Interne să discute, să se lămurească, eventual să medieze? Că e prezent și preocupat. Că măcar un înalt demnitar e responsabil.

Eu înțeleg că pentru președinte, care nu are o alternativă serioasă pentru guvernare, cea mai bună strategie electorală este să lase PSD să își facă singur cât de mult rău poate. Dar dl Iohannis nu e doar un viitor candidat, e și președinte, poziție din care cred că ar trebui să îl preocupe și răul care îi este făcut României și pe care ar avea obligația să încerce să-l diminueze", mai scrie Dogioiu pe Ziare.com.

Mai multe articole despre:
Klaus Iohannis carmen dan