PRĂPĂD LA CONSTANŢA, după ce s-a dezlănţuit POTOPUL
Pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dobrogea” intervin, vineri după-amiază, în mai multe zone din județul Constanța pentru a scoate apa care a inundat zeci de locuinţe, dar și o grădiniță, o policlinică, subsolul Sanatoriului Balneoclimateric Techirghiol și herghelia din Mangalia.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) ”Dobrogea”, la ora transmiterii acestei știri pompierii de la Mangalia intervin pentru scoaterea apei din subsoluri și locuințe de pe străzile Oprea Cruşoveanu, 1 Mai, Ioan Mecu şi strada Gheorghe Ţuţuianu din staţiunea Venus.
De asemenea, două echipaje de pompieri de la Tuzla intervin pentru scoaterea apei din subsolul unui bloc ANL din localitatea Schitu şi din subsolul Sanatoriului Balneoclimateric Techirghiol, la unitatea medicală existând riscul ca apa să ajungă în încăperea centralei termice.
Echipajele detaşamentului de pompieri Constanţa-Port au intervenit pentru scoaterea apei din subsolul unei unități medicale private din zona km. 4-5 din Constanța și din subsolul Grădiniţei nr. 33 din acelaşi cartier. În prezent, mai există solicitări și de la o policlinică şi de la herghelia din Mangalia, care au fost inundate în urma ploilor torențiale căzute în ultimele 24 de ore, ambele solicitări fiind în aşteptare până la încheierea intervenţiilor aflate în desfăşurare în municipiu.
În aceste acțiuni, pompierii intervin cu opt autospeciale, două motopompe şi alte două utilaje, deservite de 28 de subofițeri. Acestora li se adaugă alte echipaje de la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și Regia Autonomă Județeană de Apă.
Conform datelor furnizate de ISU ”Dobrogea”, în mai multe localități ale județului Constanța cantitățile de apă înregistrate ca urmare a precipitaţilor cu caracter torenţial au depășit 80 - 90 de litri pe metru pătrat, fiind inundate peste 40 de locuințe și gospodării din Deleni, Adamclisi, Mangalia, Limanu, Tuzla, Dobromir și Albești. Totodată, 70 de hectare de teren au fost inundate în zona Adamclisi, iar aproape 10 kilometri de drum au fost afectați în localitățile aferente acestei comune - Adamclisi, Abrud, Urluia și Zorile. Pentru refacerea drumurilor va interveni Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri.
De asemenea, în timpul furtunii mai mulţi copaci au fost doborâți în Constanţa şi în Mangalia, unul dintre aceştia căzând peste o maşină. Tot din cauza vântului puternic, porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud-Agigea şi Midia au fost închise.
Totodată, ploaia torențială și valurile puternice provocate de vânt au dus la inundarea mai multor plaje, cu crearea de ravene, în Constanța, Costinești și sudul litoralului. În sudul litoralului, valurile au scos la țărm trei delfini morți, la Vama Veche și Saturn. Doi dintre ei erau în stare avansată de descompunere, dar unul, cel de la Vama Veche, se pare că era în viață în momentul eșuării, dar nu a mai putut fi salvat.<