Povestea uluitoare a cerşetorului român, faimos în lume, pentru că nu şi-a vândut votul ungurilor
Povestea cerşetorului român căruia i-a fost ridicată statuie a ajuns în aproape toate ziarele mari din Statele Unite ale Americii, din anul 1929.
Este vorba de statuia lui Alexandru Nandra „Hohoi” (1883 – 1913), care poate fi văzută în cimitirul vechi al satului Dobra, Hunedoara. Puţini îi cunosc, însă, povestea. În toamna anului 1928, când a început amenajarea monumentului şi în primăvara anului 1929, când a fost inaugurat, mai multe ziare româneşti au prezentat povestea românului din Dobra, scrie zhd.ro.
„Hunedoara. Acest oraş a ridicat o statuie unui cerşetor deoarece <> el a refuzat să îşi vândă votul când de acesta depindea menţinerea legislaţiei Ungariei sau adoptarea celei a naţionalităţii române”, scriau mai multe publicaţii din SUA, preluând o ştire furnizată de Associated Press (AP). Potrivit jurnaliştilor, „Hohoi, cerşetorul, era ultimul membru al familiei Nandra care păstrase titlul arhaic românesc de <>. De aceea îi fusese permis să voteze într-un referendum ce punea în balanţă menţinerea legilor maghiare cu adoptarea legislaţiei României. A fost tentat cu bani pentru a-şi schimba votul, dar a răspuns: <>”, informau ziarele din SUA.
„Statuie unui cerşitor. Mai rar o veste ca asta. Ai crede că vine din America. Şi de fapt ea ne soseşte de la Dobra, un orăşel de pe malurile Mureşului. Trăia acolo pe vremea ungurească un cerşitor cu numele Alexandru Nandrea, poreclit Hohoi. Acesta era în 1903 alegător, fiindcă a fost soldat rănit în războiu, şi legea ungurească le dădea drept de vot unora ca aceştia şi dacă erau săraci. Ungurii credeau că Hohoi va vota cu ei, dar el a spus pe faţă că votează cu dl Dr. Aurel Vlad, ceea ce i-a uimit pe toţi cei de faţă. Fruntaşii din părţile acelea au hotârât acuma că vor ridica o statuă acestui cerşitor”, informa „Unirea Poporului”, în 2 septembrie 1928.