MENIU

Povestea singurului restaurant din România unde jumătate dintre angajați sunt persoane cu dizabilități

Singurul restaurant din România unde 50% din angajați sunt persoane cu dizabilități. Foto/Casa Jakab Antal

În Miercurea Ciuc este singurul restaurant din ţară în care peste jumătate dintre angajaţi sunt persoane cu dizabilităţi. Aici, în anul 2019 a poposit Papa Francisc, în timpul vizitei sale la sanctuarul de la Şumuleu.

De la finalul lunii martie, Casa Jakab Antal, respectiv restaurantul şi serviciile de catering, a fost acreditată de Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii ca unitate protejată, peste jumătate dintre angajaţi fiind persoane cu dizabilităţi, cărora li s-a oferit astfel şansa de a intra pe piaţa muncii, de a fi valorizate şi de a se simţi apreciate, scrie Agerpres.

În prezent, la Casa Jakab Antal sunt angajate aproximativ 20 de persoane cu dizabilităţi, care lucrează atât în bucătărie şi restaurant, cât şi la serviciul de catering.

„Sunt persoane cu dizabilităţi motorii sau dizabilităţi mentale şi încercăm la fiecare să le găsim locul unde se simte eficient şi bine şi unde face cu plăcere ceea ce face. Avem şi în bucătărie persoane care ajută la prepararea mâncării şi în restaurant avem persoane care abia au început activitatea şi lucrează mai mult la debarasarea meselor şi la pregătirea meselor. Comanda şi servirea se realizează încă de personalul de până atunci, avem trei persoane care se ocupă cu asta şi dorim să ajungem acolo să poată fi înlocuite de persoane cu dizabilităţi”, a explicat Péter György, șeful Departamentului Îngrijire Socială şi Medical al Caritas Alba Iulia. 

Potrivit art.78 alin.3 al Legii 448/2006, firmele, autorităţile publice sau firmele de stat cu cel puţin 50 de angajaţi sunt obligate să angajeze persoane cu handicap în procent de cel puţin 4% din numărul total de salariaţi. În caz contrar, pot opta pentru a achiziţiona produse şi servicii realizate de persoanele cu dizabilităţi angajate în unităţi protejate autorizate, precum este acum Casa „Jakab Antal”. 

Casa \"Jakab Antal\" are o istorie specială, pentru că este locul unde a poposit, în urmă cu doi ani, Papa Francisc, în timpul vizitei sale istorice la sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc. 

Atunci, în curtea imobilului, pe un ecran uriaş, au putut urmări slujba oficiată de Sfântul Părinte persoane vârstnice şi cu dizabilităţi, cu care şeful Bisericii Catolice a şi stat de vorbă.

Acum, oricine poate înnopta în camera unde Papa Francisc s-a odihnit puţin, pe uşa încăperii fiind consemnat discret acest lucru, poate intra în sala în care acesta a servit masa şi chiar poate degusta din meniul papal. Iar printre cei care le vor face oaspeţilor şederea mai plăcută, care le vor pregăti masa sau se vor îngriji de curăţenia camerelor se vor număra şi persoane cu dizabilităţi, pe care Asociaţia Caritas le-a ajutat să facă un prim pas pe piaţa muncii, să fie puse în valoare şi apreciate.