MENIU

Poveste inedită: Un comandant român a salvat un australian în derivă pe mare. Eroism și profesionalism recunoscut internațional

Comandantul român de cursă lungă, Marius Manuel Rădulescu, a reușit să salveze un cetățean australian aflat în derivă pe o barcă de mici dimensiuni. Bărbatul, aflat în stare de șoc și suferind de hipotermie, a fost recuperat de echipajul condus de Rădulescu după ce rătăcise ore întregi pe mare. 

Pentru acest act de eroism, comandantul a fost distins cu premiul „Curaj și profesionalism”, conform news.ro.

Gestul remarcabil al comandantului român

Sindicatul Liber al Navigatorilor a adus în atenție acest gest remarcabil, subliniind sacrificiul și devotamentul navigatorilor români. În ziua de 20 septembrie, la ora 16:40, nava port-container Hyundai Privilege, aflată sub comanda lui Marius Manuel Rădulescu și în drum spre portul Brisbane, a întâlnit condiții meteo moderate, cu o mare de grad 3-4 și vânturi moderate. În mijlocul unei zile aparent obișnuite, ofițerul de cart a observat o bărcuță galbenă în derivă, cu o persoană vizibil izolată la bord.

Australianul a fost găsit într-o stare critică

După câteva ore de manevre precise, nava s-a apropiat suficient de bărcuță, iar cetățeanul australian Harley McMahon, aflat într-o stare critică din cauza hipotermiei și a șocului, a fost salvat și adus în siguranță la bordul navei. Comandantul Rădulescu a coordonat personal acordarea primului ajutor, transformând nava Hyundai Privilege într-un loc de refugiu pentru bărbatul care se confruntase cu pericolul iminent al morții.

După intervenția echipajului, McMahon a fost predat Poliției pe Apă, iar nava și-a continuat călătoria spre Brisbane. Actul de curaj al echipajului și măiestria marinărească a comandantului au fost elogiate de autoritățile maritime din Australia, inclusiv de VTS Sydney și Poliția pe Apă din New South Wales.

Ca recunoaștere pentru acest gest eroic, Sindicatul Liber al Navigatorilor și Inspectoratul ITF România i-au oferit comandantului Marius Manuel Rădulescu distincția „Curaj și profesionalism”. Această distincție este simbolizată de o plachetă pe un suport de catifea albastră, decorată cu tricolorul românesc.

Marius Manuel Rădulescu este absolvent al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, promoția 1996, și tatăl unei fetițe de 11 ani.