MENIU

Potopul a lovit din nou zonele calamitate! Cât va mai ploua la Galați? Atenționări meteo de la ANM

Potopul a lovit din nou zonele calamitate! Cât va mai ploua la Galați?

Meteorologii au emis o noua atenționare cod galben de ploi abundente pentru județele din Moldova și Dobrogea. Precipitațiile de până la 30 de litri pe metru pătrat vor afecta și zonele lovite de inundații zilele trecute. Elena Mateescu, director executiv ANM, a explicat cum va fi vremea, la Realitatea PLUS.

„Vorbim de mâine dimineață de la ora 3 până mâine seară la ora 18 de o atenționare meteorologică de cod galben vizează zona Moldovei și Nordul Dobrogei. Interval și zone în care perioadele cu averse vor fi caracterizate prin cantități de apă care pot cumula pe secvențe scurte de timp 15-25 litri pe metru pătrat, izolat peste 30 litri pe metru pătrat. În același timp, intensificările de vânt vor fi caracteristice, având în vedere vitezele de 40-60 de kilometri pe oră în jumătatea estica a munteniei, în Dobrogea, în sudul Moldovei, dar și în zona de munte.

Iar din punct de vedere termic, până la finalul săptămânii, contăm cu mici variații de la zi la alta, pe valori la nivelul maximelor între 16-26 de grade, minime între 16-17 grade pe litoral, coborate 0-2 grade în zonele depresionare din estul Transilvaniei.

Pe vineri, vremea se va ameliora sub aspectul ploilor, iar valorile termice se vor situa în jurul mediilor multianuale specifice datei din calendar și anume la nivelul maximelor, valori de 18-25 de grade. Acest ecart, așa cum vă spuneam, rămânând de interes până la finalul săptămânii, cu mici variații, 18-19 până la 25 de grade Celsius”, a spus Elena Mateescu.

7 oameni au murit, 7 mii de gospodării au fost distruse, 30 de poduri au fost luate de ape, peste 3000 de hectare de culturi agricole sunt inundate. Este bilanțul sumbru scris de puhoaiele ce au lovit județul Galați în ultimele zile.

Criză umanitară după inundații. Mamă și copil bolnav cer ajutor: „Am stat în pod de la 1 noaptea până la 9 dimineața”

Mai multe articole despre:
inundatii galati anm vreme