MENIU

POTOP pe râuri din nord-vestul și nord-estul României - Coduri portocaliu și galben de viituri, emise de INHGA - Harta zonelor afectate

Pericol de viituri pe mai multe râuri din nord-vestul țării. Hidrologii au emis un Cod portocaliu ce rămâne în vigoare duminică până la miezul nopții, pe lângă un Cod galben de viituri, valabil până marți, 5 decembrie.

 

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenţionare Cod portocaliu de viituri, valabilă până duminică la miezul nopţii pe râuri din judeţul Satu Mare, precum şi un Cod galben de viituri, valabil până marţi, pe râuri din bazinele hidrografice din judeţele Satu Mare şi Bihor.

Avertizarea a fost transmisă către: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională "Apele Române", Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, Hidroelectrica S.A., Administraţiile Bazinale de Apă Someş-Tisa, Crişuri, Mureş.

Potrivit atenționării de Cod portocaliu, valabilă în perioada 3 decembrie, ora 12:00 - 3 decembrie, ora 24:00, vor fi creşteri importante de debite şi de niveluri, ca urmare a propagării viiturilor formate în amonte, cu posibile depăşiri ale Cotelor de apărare, pe râurile: Tur - sectorul aval de Acumularea Călineşti Oaş (sector îndiguit - judeţul Satu Mare) şi Crasna - pe sector aval S.H. Craidorolţ (sector îndiguit - judeţul Satu Mare).

Hidrologii precizează că a fost emisă și o atenționare de Cod galben de viituri până marți, pe râuri din nord-vestul și nord-estul țării.

În intervalul 3 decembrie, ora 12:00 - 5 decembrie, ora 09:00, a intrat în vigoare o atenţionare Cod galben de viituri, pe râurile din bazinele hidrografice: Tur (judeţul Satu Mare), Crasna - pe sector aval S.H. Craidorolt (judeţul Satu Mare) şi Barcău - curs inferior (judeţul Bihor).

HARTA AFECTATĂ DE VIITURILE ANUNȚATE DE HIDROLOGI

 

COD ROȘU DE INUNDAȚII în Munții Apuseni

 

În același timp este în vigoare până la sfârșitul zilei de duminică și un COD ROȘU de inundații  pe râuri din judeţele Bihor, Cluj şi Alba, emis de specialiștii INHGA. 

 

Potrivit INHGA, în zonele din Apuseni este risc de inundații majore care poate necesita adoptarea unor măsuri deosebite pentru evacuarea oamenilor şi bunurilor, impunerea de restricţii la folosirea podurilor şi căilor de transport, exploatarea construcţiilor hidrotehnice, altele. În secţiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri semnificative ale cotelor de pericol, faza a III-a de apărare (mai mari de 20-30 cm).

Din cauza intensității majore a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate şi poate exista un risc semnificativ pentru viața oamenilor, precizează INHGA.