Postul nu e pentru toată lumea. Situaţii în care medicii interzic postul
Postul Paștelui, cel mai lung și mai dificil dintre posturile ținute de credincioșii creștini, a început ieri și va dura timp de 40 de zile, până în Noaptea Învierii Domnului (28 aprilie). Chiar dacă e privit inclusiv ca un mijloc de detoxifiere pentru organism și de sporire a imunității, postul nu este recomandat a fi ținut de oricine. Mai mult, există, conform medicilor, afecțiuni în care postirea este chiar nerecomandată, precum la bolnavii de TBC, diabet, anemii, boli metabolice, psihice dar și în cazul femeilor gravide sau copiilor.
Cunoscut drept cel mai lung și mai dificil post din calendarul creștin, Postul Paștelui este o provocare chiar și pentru oamenii perfect sănătoși. Cele 40 de zile de ajunare sunt aproape ca un test pentru cel credincios, dar, în general, ele sunt privite ca o perioadă de curățire trupească, benefică pentru organism. Cu toate acestea, există mai mult categorii de persoane ce suferă de anumite afecțiuni pentru care postul se poate transforma chiar într-un pericol pentru sănătatea lor. Conform dr. Magdalena Iordan, medic de familie „e de la sine înțeles că gravidele și mamele care alăptează au interdicție la post, din cauză că alimentația lor nu trebuie să fie lipsită de nutrienți, altfel laptele pe care îl dau bebelușului va fi slab calitativ”.
Copiii și adolescenții, doar câteva zile de post
Nici copiii sau adolescenții nu trebuie să țină post. Organismul lor fiind în creștere, ei necesită o alimentație complexă și echilibrată. „Sunt situații în care oamenii vor, cu orice chip, să țină post. Dacă toată familia ține post, trebuie să știți că în cazul copiilor, durata maximă este de trei zile. Perioadele mai îndelungate de privațiuni alimentare pot produce dereglă într-un organism aflat în creștere. Hormonii de creştere depind de aminoacizi esenţiali care există doar în carne. Șase zile este durata maximă a perioadei de post pentru adolescenţi pentru că organismul lor se află în transformări neuro-hormonale. Nici persoanele în vârstă nu trebuie să ţină post mai mult de cinci zile. În plus, după perioada de privaţiuni alimentare ei trebuie să se hrănească bine, echilibrat, şi să consume alimente acre pentru că ele stimulează secreţia de aminoacizi esenţiali”, susţine medicul.
Diabeticilor le face rău
De asemenea, sunt diagnostice precum TBC, unde dieta bazată mai ales pe proteinele de origine animală contribuie semnificativ la vindecare. Diabeticii, la rândul lor, au o dietă specială, cu ore fixe de masă și cantități bine stabilite. Cine nu respectă această dietă și ține morțiș să postească își poate pune chiar viața în pericol, putând intra în comă diabetică, inclusiv prin crize de hipoglicemie, când valorile zahărului din sânge coboară prea mult din cauza înfometării ori a structurii specifice a hranei din timpul Postului.
Contraindicat în anemii și boli metabolice
„Și cei care suferă de anemie și au deja carențe de anumite vitamine și minerale în organism, nu ar trebui să se priveze de proteine și, în general, de o alimentație hrănitoare. La rândul lor, cei cu boli metabolice sau afecțiuni tiroidiene trebuie să știe că postul le poate deregla metabolismul, iar cei cu patologii digestive sau intestinale în forme cronice pot avea mari probleme de tranzit intestinal, amețeli și stări de oboseală”, mai spune dr. Magdalena Iordan. Chiar și în bolile psihice, postul e contraindicat, el putând agrava simptomele și generând senzații de frustrare.
Sursa: click.ro