MENIU

Portretul lui Iohannis: "Fălci încleștate, propoziții rare, supărarea și mânia strunite cu greu"

Iohannis

Jurnalistul Cornel Nistorescu a schițat portretul nefardat al președintelui Klaus Iohannis: "Fălcile încleștate, propozițiile rare (specifice celor care nu se prea prind sau le cade fisa ceva mai greoi), supărarea și mânia strunite cu greu, lipsa de humor ne arată un Klaus Iohannis destul de greoi în disputa politică și, implicit, în reacțiile sale de președinte"

Citește mai jos editorialul lui Cornel Nistorescu despre președintele Klaus Iohannis!

"Nu mă așteptam ca președintele Iohannis să aibă humor. Sunt foarte rari ardelenii cu humor și cu atît mai greu de găsit sașii dotați cu asemenea trăsături. Sasul este omul cu ”deutschen disziplin”. Asta a produs și mașinile nemțești, și dezvoltarea accelerată, și ordinea din comunități.

Și cu ideea de disciplină a cîștigat Iohannis Primăria din Sibiu și președinția României. Și cu asta se laudă și în ziua de azi. Sau cel puțin pretinde sasul nostru, în ciuda faptului că biografia sa nu prea arată a fi marcată de rigoare și seriozitate. Mă refer la activitatea de meditator și la cea de ”traducător” pentru cei veniți de peste ocean să adopte copii în România (vedeți că evit cuvîntul afaceri) și mai apoi la recuperarea caselor din Sibiu. Și aici zic ”case”pentru că unele sunt în operațiunea supra-numită ”succesiunea Grupului Etnic German”, altele cu alde Baștea și mai nu știu care.

Deci humor n-are, disciplină și consecvență cu sine și cu ce zice, la fel. Adevărul este că fălcile încleștate, propozițiile rare (specifice celor care nu se prea prind sau le cade fisa ceva mai greoi), supărarea și mînia strunite cu greu, lipsa de humor ne arată un Klaus Iohannis destul de greoi în disputa politică și, implicit, în reacțiile sale de președinte. Și întîrzierile cu care Klaus Iohannis s-a pronunțat pe seama protocoalelor încheiate de SRI cu Ministerul Public și cu DNA sunt tot o probă de încetineală în gîndire.

Citește și: Atac violent la Iohannis: "Nu are abilitate socială, nu are fler. Băsescu era consiliat mai bine"

România s-a dat cu capul de pereți pentru a stopa implicarea SRI în instanțe iar Klaus Iohannis a tăcut cu lunile. Fie nu s-a prins, fie n-a înțeles, fie a cugetat îndelung. Să renunțe la mașinăria diabolică creată de Traian Băsescu sau nu? Cînd toată combinația a ajuns de rîsul curcilor, el s-a plîns la CCR. E un fel de a cumpăra bilet pentru Sibiu după ce a plecat trenul din gară. A devenit proverbială și încetineala cu care președintele citește un document. Citește cîte puțin în fiecare zi, înțelege greu și se pronunță cu întîrziere. Din păcate, aceste deficiențe de comportament au fost trecute mereu cu vederea.

Probabil că prietenii și adversarii și-au dat seama că nu au cum să se lupte cu lentoarea din bancurile cu ardeleni. Și că problemele nu sunt neaparat de viteză, cît mai ales de logică și de caracter. O dovadă incontestabilă a acestei probleme psiho-somatice ne-a fost oferită și de ultima declarație a președintelui nostru. O reproduc așa cum a circulat ea prin presă:

”Nu am formulat încă un răspuns de refuz, fiindcă asta va fi, voi refuza propunerile înaintate de prim-ministru fiindcă aici avem şi argumente de legalitate, dar avem şi argumente de oportunitate. Echipa mea lucrează la această analiză, însă până la mijlocul săptămânii viitoare, voi da publicităţii motivele pentru care voi refuza propunerile făcute de prim-ministru”.

Citiți cu mare atenție. Ne aflăm în fața unei declarații cu serioase probleme de logică și organizare de activitate. El spune că n-a formulat încă un răspuns de refuz dar refuz va fi. Parcă eram în fața unui profet. De ce? Pentru că ”avem”(el și echipa sa) și argumente de legalitate și de oportunitate.

Răspunsul de refuz a izvorît cu greu dintre maxilarele sale încleștate vreme de 23 de ore și 45 de minute pe zi, și grăitoare cînd este ”mulțumit”sau cînd spune ”nu”. De la propunerea miniștrilor refuzați au trecut săptămîni, printre maxilarele sale a trecut și porcul și cozonacul și abia după sărbători, în prima descleștare publică, ne-a spus că răspunsul va fi un ”refuz”dar nu-l poate comunica pentru că ”echipa mea lucrează la această analiză”.

Adică președintele se screme să refuze și apoi echipa sa caută argumentele? Adică întîi face, apoi vorbește și în cele din urmă gîndește. Parcă am fi în țara capraoților și a calculatoarelor defecte de la Socola! Îți răspunde la întrebare (solicitare) după ce mestecă vreo cîteva săptămîni la gînduri și apoi așteaptă analiza echipei. Și dacă echipa ajunge la altă concluzie decît cea declarată? Vă dați sema ce echipă de neputincioși lucrează la Cotroceni dacă se chinuie două-trei săptămîni să redacteze o analiză care trebuie să se brodească perfect cu gîndirea întortocheată a președintelui?

Mă tem că președintele nostru a intrat în faza în care poate avea păreri și lua decizii care mai de care mai trăznite. Strînge din maxilare și dă drumul ideilor și afirmațiilor exact cînd se află în fața microfoanelor așezate la coborîrea de pe scările din fața înălțimii sale. Apoi o echipă a sa și alte echipe de-ale lor produc analiza care bate în cuie concluzia -Președintele nostru a avut dreptate!

Republica Estului latin european se străduie din greu să devină patria iohanniștilor!", a scris Cornel Nistorescu.