MENIU

Porsche Macan S a picat Testul Elanului. Cum explică inginerii Porsche

Porsche Macan S a picat Testul Elanului. Viitorul SUV de mici dimensiuni al grupului auto Porsche, Macan, a picat testul de agilitate denumit 'Testul Elanului' (Elk Test), care simulează evitarea unui obstacol pe șosea, potrivit unei publicații suedeze de specialitate care a realizat testul, scrie agenția DPA, citând revista Autobild, potrivit AGERPRES.

Porsche Macan S a picat Testul Elanului. Jurnaliștii suedezi de la revista Teknikens Vaerld au realizat testul pe un circuit privat și au observat că Macan S, versiunea diesel, are un 'comportament ciudat' încercând să evite un obstacol la o viteză de rulare de 70 de km pe oră. După efectuarea manevrei bruște de evitare a obstacolului, discul de frână de pe puntea stânga față se blochează și Macan S a lovit conul de semnalizare care indica traseul de urmat ajungând pe partea opusă de rulare a drumului.

În cadrul videoclipului difuzat de publicația suedeză se poate observa cum iese fum de la pneul stânga față în timpul manevrei bruște de schimbare a direcției de mers. Publicația suedeză a anunțat că este gata să repete testul cu un alt autovehicul Macan.

Compania Porsche a reacționat imediat transmițând că în timpul testului comportamentul Macan S a fost corespunzător stilului de condus al șoferului suedez. În condiții normale de rulare sistemele sofisticate de stabilitate și control ale Porsche ar fi oferit în permanență șoferului senzația de control asupra mașinii, a transmis purtătorul de cuvânt la companiei.

Testul Elanului a fost introdus de suedezi, pionieri în dezvoltarea sistemelor de siguranță activă și pasivă în industria auto, însă abia din 1997 a fost popularizat sub acest nume. Anterior era denumit Testul Manevrei Evazive și viza evitarea pe carosabil a unui obstacol la o viteză de 70-80 km pe oră, în Suedia de cele mai multe ori acesta era considerat un animal — un porc mistreț, o vulpe arctică sau un elan pe carosabil. Astfel că manevra de evitare a acestui obstacol și de revenire pe partea de rulare a drumului a fost preluată de mai toți producătorii auto pentru a verifica agilitatea modelelor produse. Acesta fost și unul dintre argumentele principale privind introducerea pe scară largă a Programului Electronic de Stabilitate (ESP).

În 1997 un model Mercedes A s-a răsturnat în timpul acestui test.

Mai multe articole despre:
picat Porsche Macan S 'testul elanului'