Pop, atac la CTP. Reacţia jurnalistului: Violatorul în serie al limbii române încearcă să mă violeze
S-a săturat de războiul cu editurile și acum a început să atace jurnaliști. Vorbim despre ministrul Educației, Liviu Pop, cunoscut drept un campion al gafelor și al greșelilor gramaticale. În această seară, Pop a scris pe Facebook despre o presupusă greșeală făcută de jurnalistul Cristian Tudor Popescu într-o emisiune radio.
Ministrul Pop susţine, într-o postare pe Facebook, că jurnalistul ar fi făcut un dezacord. La rândul său, Cristian Tudor Popescu a comentat incidentul. "Nici măcar acord fin nu este", a apreciat jurnalistul, oferind, în direct la Realitatea TV, "o lecţie gratuită de gramatică română pentru domnul Pop".
"Violatorul în serie al limbii române o comite din nou. De data aceasta încearcă să mă violeze şi pe mine, numai că nu reuşeşte. Dacă i se potrivea până o parafrază de genul "Dacă tăcea, agramat rămânea", acum i se potriveşte o alta, expresia "Prostul dacă nu e şi fudul, parcă nu e prost destul".
Dânsul pretind că am comis un dezacord. Cum sună propoziţia respectivă, 90%, n-am mai pus la sută acolo, se subînţelege, spun, în text, că la "începutul secolului XIX România era compusă din analfabeţi", apoi urmează fraza incriminată de domnul ministru, "90% din populaţie", zice domnul ministru că ar fi trebuit să spun "n-avea" la singular, "n-avea ştiinţă de carte" şi pretinde că aceasta ar fi o greşeală. La ce întrebare răspunde subiectul? Haideţi să o luăm ca la cursul elementar, la întrebarea "Cine?" nu răspunde populaţia. Asta ar falsifica complet sensul frazei: ar fi însemnat că eu spuneam populaţia nu avea ştiinţă de carte, în întregimea ei. Ori, subiectul e "90% din populaţie", nu toată populaţia, "nu aveau", pentru că se acordă cu numeralul, cu subiectul "90%", stimate domnule Pop. Scoateţi din populaţie, care e un determinant acolo, scoateţi-l şi rezultă "Analfabeţi. 90%. Nu aveau ştiinţă de carte", cum o să se spună "90 nu avea ştiinţă de carte"? Se spune 90% aveau ştiinţă de carte, pentru că e vorba de un substantiv colectiv, "populaţia", compus din entităţi, din fiinţe, din oameni. Nu e vorba, de exemplu, de 90% din pământ, dacă ar fi vorba, spui "90% din pământ avea dăunători", pentru că e nediferenţiat "pământul", ci din entităţi, gramatica precizează cum se tratează substantivele colective care privesc entităţi inanimate şi animate. Subiectul e 90% şi fraza e corectă aşa cum am formulat-o eu: "90% din populaţia nu aveau ştiinţă de carte". Aşa cum nu are domnul ministru al Învăţământului ştiinţă de carte.
Părinţii, elevii din ţara asta ce mai pot crede despre sistemul de educaţie din România? Ce mai pot să creadă, când acest ins rămâne în funcţia de ministru al Învăţământului? E vorba nu doar de dumnealui, ci de cine l-a pus acolo şi cine îl ţine în funcţie: cei din alianţa de guvernare, domnii Dragnea şi Tăriceanu, pe domnul Pop care îşi bate joc de limba română, bunul simţ şi de logica elementară în fiecare zi", a concluzionat jurnalistul, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV", a concluzionat jurnalistul, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.