MENIU

Pop: SRI a sporit măsurile de prevenție, pentru a se menține nivelul actual de alertă teroristă

<p>Georgian Pop </p>

Cooperarea SRI cu serviciile partenere din statele membre ale UE și NATO, dar și cu autoritățile române cu atribuții în domeniu s-au intensificat, ca efect direct al atentatelor de la Bruxelles, au sporit măsurile specifice de prevenție, scopul fiind acela de menținere a nivelului actual de alertă teroristă, a declarat miercuri președintele Comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI, Georgian Pop, după ședința la care a participat șeful Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI, Sorin Cozma.

"Am întrebat și am primit răspunsuri foarte clare privind măsurile pe care SRI le-a luat ieri, ca efect direct al atentatelor de la Bruxelles. Atât cooperările cu serviciile partenere din statele UE și NATO s-au intensificat privind terorismul, cooperarea pe plan intern cu celelalte instituții responsabile, în special cu Ministerul de Interne, cu SIE, cu Ministerul Apărării a crescut de ieri ca intensitate. Măsurile specifice de prevenție, de patrulare s-au intensificat, scopul fiind menținerea nivelului actual de alertă teroristă — albastru precaut", a precizat Pop, potrivit Agerpres.

El a adăugat că, în ceea ce privește nivelul riscului de terorism în România în prezent, acesta este "în creștere, ceea ce este un lucru îngrijorător pentru securitatea națională".

"Sigur, nu sunt niște creșteri spectaculoase, dar vă spuneam în contextul liberalizării vizelor pentru Turcia, în contextul deprecierii situației de securitate din nordul Africii, este de așteptat ca acest număr să fie în creștere. Deci activitatea de prevenție trebuie să crească", a afirmat Pop.

Potrivit lui Georgian Pop, discuțiile cu oficialul SRI au vizat și îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniu.

"Am mai discutat despre ce instrumente de tip juridic poate să ofere Parlamentul, clasa politică pe ansamblu, pentru a eficientiza munca de prevenție din România și pentru a găsi echilibrul corect între respectarea vieții private, a Constituției și asigurarea securității naționale, adică asigurarea vieții cetățenilor români. Vreau să vă dau și câteva exemple. În ultimele șase luni, în peste 20 de state din UE, legislația din domeniu s-a modificat, în sensul creșterii competențelor privind prevenția pentru serviciile de informații — modificări pe Codul penal și pe legislație. Or, normal că dacă toată Europa își modifică legislația în acest sens este și o obligație de aliniere la trendul european să modificăm aceste legi", a precizat Pop.

El s-a referit și la un proiect aflat în dezbaterea Comisiei Europene privind combaterea terorismului.

"Va trebui, cu maximă responsabilitate, ca în perioada următoare să modificăm următoarele aspecte: Legea 535 privind combaterea terorismului. În toată Europa, pentru a fi o abordare unitară, se pune problema ca în cadrul său în rândul infracțiunilor asimilate celor de terorism să poată fi introduse alte infracțiuni, cum ar fi pregătirea în taberele speciale de antrenament a teroriștilor, finanțarea teroriștilor sau finanțarea unor persoane care merg să se pregătească în scopuri teroriste, propaganda teroristă și recrutarea în mediul online a posibililor atentatori de tip kamikaze", a susținut Pop.

În context, el a afirmat că, pentru a crește eficiența pe munca de prevenție și contracarare a riscurilor teroriste, sunt necesare legea cartelelor pre-pay și cea cibernetică, având în vedere și creșterea numărului de persoane suspecte de terorism care vor tranzita România.

"Eu sunt conștient că trebuie să adoptăm legislația prin consens politic. Trebuie să găsim soluția corectă pentru a fi în acord cu decizia CCR, dar avem nevoie și de consens politic", a spus Pop.

Mai multe articole despre:
SRI pop Georgian Pop