MENIU

Pontonul inaugurat de Raluca Turcan cu mare pompă, luna trecută, la Tulcea, s-a scufundat

Pontonul inaugurat de Raluca Turcan cu mare pompă

Pontul inaugurat cu mult fast, luna trecută, la Mahmudia, s-a scufundat. Atunci, șapte oameni, în frunte cu ministrul Raluca Turcan, au tăiat o panglică la inaugurarea unui centru itinerant pentru copiii cu dizabilități din Delta Dunării. 

Proiectul reprezenta o premieră pentru România. Însă, după mai bine de trei săptămâni, pontonul a intrat la apă… la propriu. 

Centrul itinerant este instalat pe un ponton plutitor, echipat cu aparatură medicală modernă și va circula în Deltă și în localitățile riverane Dunării pentru a asigura perioade de terapie frecvente și predictibile pentru copiii cu posibilități reduse de transport.

Raluca Turcan posta, la acea vreme, mai multe fotografii pe Facebook, din timpul vizitei de muncă din Tulcea.

Într-una dintre poze, Turcan apare împreună cu alte șase persoane, în timp ce tăia panglica.

„Am participat astăzi la inaugurarea singurului centru itinerant de recuperare pentru copiii cu dizabilități din localitățile izolate din Delta Dunării, un exemplu de servicii sociale integrate, parte consistentă a ceea ce ar trebui să fie asistența socială în România", scria Turcan.

"Am avut discuții și cu Căpitănia Tulcea, să aflăm ce s-ar fi putut întâmâpla, dar cauzele pot fi multe! Nu ar fi avut vreo gaură, că ieri pontonul n-a avut nimic, ceva s a întâmplat azi-noapte! Era tras în apropierea unui centru de-al nostru, tocmai pentru a fi observat dacă era să se întâmple ceva cu el! Nu avem deocamdată motive să sesizăm Poliția, până nu îl ridicăm și specialiștii nu își vor spune părerea, nu putem face speculații!", a declarat, pentru radiodelta.ro, directorul general al DGASPC Tulcea, Marinov Gabriel-Teodosie.

Centrul itinerant pentru recuperarea copilului cu dizabilități este parte integrantă din proiectul "Întotdeauna în familie" – proiect pentru reducerea instituționalizării, a riscului de separare și pentru asigurarea serviciilor de recuperare de proximitate ale copiilor din județul Tulcea, implementat de Fundația SERA ROMÂNIA și cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Fundația Sera România: A fost inundată o parte din subsol, fără să fi fost afectate dormitoarele sau cabinetele de terapie

Într-un comunicat de presă, Fundația Sera România face următoarele precizări: 

"Venim cu o serie de precizări legate de situația pontonului de la Mahmudia.

De când a fost inaugurat și până când își va începe propriu-zis activitatea cu beneficiarii, pontonul a fost legat de mal la Mahmudia. Pentru a putea începe activitatea, mai sunt de parcurs câteva etape obligatorii: avem nevoie de rezolvarea transcrierii proprietății și de definitivarea și avizarea de finanțator a echipei tehnice și de management necesare (șeful de centru, echipa de terapeuți și echipa de supraveghere tehnică). Este o echipă care va fi mobilă, formată din oameni care trebuie să aibă disponibilitatea de a locui o vreme pe ponton, în perioadele cu deplasări în Delta Dunării, ceea ce a generat un proces dificil și lung de recrutare.

Până atunci, am decis ca pontonul să fie menținut la mal, în Mahmudia.

De aseară și până azi dimineață, din cauza condițiilor meteo și din cauza adâncimii mici a apei din acea zonă, vasul s-a sprijinit de fundul apei și a început să se încline. În plus, ca urmare a unei defecțiuni la generatorul care asigura alimentarea electrică a pompelor de santină, menite să scoată apa, pontonul a început să ia apă. Precizăm că vasul nu este scufundat, ci a fost inundată o parte din subsol, fără să fi fost afectate dormitoarele sau cabinetele de terapie, iar situația se va reglementa în câteva zile.

Astăzi dimineață, am contactat specialiștii de la fața locului pentru a decide care este cea mai bună soluție de evacuare a apei și de punere pe linia de plutire corectă. Deja o firmă specializată lucrează în acest sens și, până la mijlocul săptămânii viitoare, vasul va fi repus pe linia de plutire.
Estimăm că centrul de recuperare își va începe activitățile cu beneficiarii în luna noiembrie.

Și noi ne dorim să rezolvăm cât mai repede această situație tehnică, un incident nedorit, și depunem toate eforturile în acest sens, astfel încât să putem demara activitatea centrului așa cum a fost programată.

În ceea ce privește finanțarea, menționăm că achiziția pontonului plutitor s-a făcut exclusiv din fonduri private."

Mai multe articole despre: