MENIU

Ponta și Șova, nou termen în dosarul Turceni-Rovinari

Ponta şi Sova

Fostul premier Victor Ponta și ministrul din guvernul său Dan Șova se vor prezenta din nou astăzi în fața judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), în celebrul dosar Turceni-Rovinari.

Fostul premier Victor Ponta este judecat, în dosarul Turceni Rovinari, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat. Dan Şova este acuzat în acelaşi dosar de complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

La termenul din 10 februarie, fostul senator Dan Șova a solicitat judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție, prin avocatul său, sesizarea Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționalitate a articolului 297 din Codul penal, care reglementează infracțiunea de abuz în serviciu, referitor la funcționarii din regiile și companiile cu capital de stat.

Magistraţii de la ICCJ au admis, în aprilie, sesizarea lui Şova privind excepţia de neconstituţionalitate ridicată de avocatul fostului senator Dan Şova cu privire la acuzaţia de abuz în serviciu.

Dan Șova a fost trimis în judecată pentru o complicitate la abuz în serviciu, săvârșit de Laurențiu Ciurel, fost director general al Complexului Energetic Rovinari.

În opinia avocatului lui Şova, proprietatea privată a statului este protejată diferit față de cea a individului, iar un funcționar dintr-o companie cu capital majoritar de stat, care a săvârșit infracțiunea de abuz în serviciu, este sancționat mai dur comparativ cu alți funcționari.

În legătură cu acuzaţiile potrivit cărora Dan Şova ar fi dispus distrugerea hardurilor calculatoarelor societăţii de avocaţi, pentru a ascunde corespondenţa purtată prin e-mail între societatea de avocaţi şi conducerile celor două complexuri energetice, unul dintre martori a declarat că au fost probleme cu computerele instituţiei câteva zile şi că i s-a cerut laptopul pentru verificări însă a refuzat să îl înstrăineze.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin Cabinet Individual de Avocat "Victor-Viorel Ponta" a obţinut de la SCA "Şova şi Asociaţii" suma 181.439,98 de lei, pentru activităţi, care însă în realitate nu s-au efectuat. Victor Ponta este primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului său.

Procurorii i-au trimis în judecată şi pe Laurenţiu-Dan Ciurel, director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (CET), acuzat de cinci infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, şi Laurenţiu-Octavian Graure, la data faptelor director economic al CET, acuzat de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul.

Mai multe articole despre:
Victor Ponta Dan Şova dosarul turceni ponta şova