Ponta, discuţie cu Isărescu despre reducerea TVA. Decizia a fost deja luată
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Executivul va lua în aceste zile o decizie referitoare la reducerea TVA. Înainte chiar de întâlnirea anunţată cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, prim-ministrul şi-a anunţat colegii de partid că TVA va scădea la 20% de la 1 iunie. UPDATE: Marți va fi anunțată decizia privind reducerea TVA, în urma pronunțării Ministerului de Finanțe.
UPDATE: Ministerul de Finanţe va decide, mâine, cel târziu, dacă va fi redusă taxa pe valoarea adăugată de la 24 la 20 de procente de la 1 iunie sau dacă, de la aceeaşi dată, va fi redusă taxa la 9%, punctual, pentru mai multe alimente de bază, informează Realitatea TV.
Discuțiile la BNR au durat mai bine de o oră și jumătate. Nu s-au făcut declarații la plecarea de la sediul BNR, a transmis corespondentul Realitatea TV.
Surse din PSD au declarat, luni, pentru stiripesurse.ro, ca Victor Ponta a ales varianta de reducere a TVA pe care o va discuta in cursul acestei zile inclusiv cu Mugur Isarescu.
Victor Ponta ar fi anuntat ca a luat decizia reducerii generale a TVA la 20% de la 1 iunie.
Premierul Victor Ponta şi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, se întâlnesc luni cu guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, pentru a discuta aspecte legate de acordul României cu Fondul Monetar Internaţional, dar şi tema TVA-ului.
'În cursul zilei de astăzi terminăm toate analizele, voi avea o discuţie şi cu guvernatorul Băncii Naţionale. L-am informat săptămâna trecută pe preşedintele României asupra datelor pe care le avem pe primul trimestru. Noul ministru, dl. Teodorovici, a discutat deja cu partenerii noştri de la FMI şi Comisia Europeană şi probabil că în cursul zilei de astăzi sau mâine vom lua o decizie', a spus Ponta, la sediul central al PSD, întrebat în legătură cu reducerea TVA.
El a precizat că există o colectare a veniturilor la bugetul de stat 'mult peste aşteptări', potrivit Agerpres.
'Avem o colectare mult peste aşteptări a veniturilor la bugetul de stat, în jur de 3 - 3,5 de lei în plus faţă de ceea ce era prevăzut ca program, cheltuieli mai mici. Această situaţie ne permite să mergem mai departe cu ideea de a avea o relaxare fiscală legată de TVA chiar înainte de intrarea în vigoare a Codului Fiscal înainte la 1 ianuarie. Este 107 % faţă de program. Numai pe luna martie creşterea este de 114 %. Deci a avut efect lupta împotriva evaziunii fiscale', a completat premierul.
Potrivit acestuia, administrarea fiscală este mult mai simplă la cota generală decât la cote diferenţiate.
'Dacă nu faci pe tot lanţul, de fapt creezi nişte disfuncţionalităţi majore. De asemenea, e aproape imposibil să faci diferenţa între tipuri de produse, adică de la cele mai scumpe la cele mai ieftine. Nu poţi să spui care este carne de lux care este carne obişnuită. Deci, din punctul de vedere al administrării fiscale, evident că reducerea cotei standard de la 24% la 20% este mult mai uşor de administrat decât o cotă diferenţiată. (...) Există opinii exprimate de toţi specialiştii. În acest moment, mai ales de la momentul la care a crescut de la 19% la 24% efectiv, încasarea a crescut cu 1,5 procente. Deci 5% s-a mărit legal şi încasarea doar cu 1,5%. Acum, dacă reducem cu 4 procente, din calculele şi analizele făcute de noi de fapt nu se va reduce încasarea efectivă, ci se va reduce diferenţa aia între cât scria în lege şi cât se încasa cu adevărat, pentru că având şi un ANAF puternic şi având şi stimulentul reducerii TVA-ului, cu siguranţă evaziunea fiscală va scădea, lucru care s-a întâmplat', a mai detaliat şeful executivului.
El a reafirmat, în context, că are o colaborare foarte bună cu preşedintele Klaus Iohannis.
'Iubesc Constituţia în egală măsură cu dl preşedinte, avem o colaborare instituţională foarte bună. Şi politica economică e treaba Guvernului, că nu mai vreau să trăiesc momentele pe care le-am trăit în 2012 când preşedintele ţării anunţa de la Cotroceni tăieri de pensii, salarii şi creşteri de TVA, lucruri pe care sigur trebuia să le decidă Guvernul, că politica economică este atribuţia constituţională a Guvernului. Dar, mai departe, Codul fiscal - Guvernul l-a pus în dezbatere publică, a discutat cu toţi cei interesaţi, am văzut un proiect, proiectul este acum în Parlament, se va discuta şi în Senat şi în Camera Deputaţilor după care merge la promulgare la preşedinte. Este o procedură constituţională care cred că este foarte bună şi o respectăm cu toţii', a menţionat premierul Ponta.
Ponta discută cu Isărescu despre reducerea TVA
Premierul Victor Ponta şi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, se întâlnesc luni cu guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, pentru a discuta aspecte legate de acordul României cu Fondul Monetar Internaţional, a declarat, luni, pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.
'Premierul şi ministrul Finanţelor Publice au programată o întâlnire cu guvernatorul BNR pentru a discuta pe marginea acordului dintre România şi Fondul Monetar Internaţional', a precizat Dan Suciu.
Potrivit unor surse apropiate discuţiilor, în cadrul întâlnirii se vor discuta şi variantele propuse în privinţa reducerii taxei pe valoarea adăugată (TVA).
Proiectul de Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% începând de la 1 ianuarie 2016 şi la 18% la 1 ianuarie 2018, dar şi a cotei pentru produsele alimentare de bază la 9% de la 1 ianuarie 2016.
Cu toate acestea, premierul Victor Ponta a anunţat în repetate rânduri că există spaţiul fiscal necesar, astfel încât TVA să se reducă încă din vara acestui an, fie cota standard, de la 24% la 20% fie cota pentru produsele alimentare, la 9%.
În ceea ce priveşte acordul cu Fondul Monetar Internaţional, acesta este suspendat, având în vedere că autorităţile române şi reprezentanţii instituţiei financiare nu au ajuns la un consens în cadrul celor mai recente misiuni de evaluare. Actualul acord trebuie finalizat până în luna septembrie a acestui an.