MENIU

Poluare masivă, în Iași: substanțe cancerigene în aer. Specialiștii, semnal de alarmă

Poluare masivă, în Iași: substanțe cancerigene în aer. Specialiștii, semnal de alarmă

Poluarea a atins cote îngrijorătoare la începutul acestui an în municipiul Iași. Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că oamenii respiră din ce în ce mai mult benzen.

Anul 2022 a început îngrijorător pentru ieşeni, specialiştii descoperind valori mari de benzen în aer, în zone foarte populate ale oraşului. 

În luna ianuarie, au fost înregistrate valori foarte ridicate, conform măsurătorilor efectuate de către specialişti. 

"Atrag atenţia că, în Iaşi, există deja benzen în aer, în zona Podul de Piatră, cât este în Ploieşti în zonele cele mai poluate, acolo unde este industria petrolieră numărul unu a ţării! Până la această oră, de la începutul anului, concentraţia medie de benzen în Iaşi, respectiv în Ploieşti, înregistrează aceleaşi valori - 4.2 micrograme/m3. Limita maximă anuală este 5! Atrag atenţia autorităţilor să analizeze cu maximă profunzime acea zonă. Să instaleze mai mulţi senzori pe o rază de cel puţin 2 kilometri în jurul Iaşului şi să coreleze şi cu natura traficului. Benzenul este cancerigen”, a transmis prof. univ. dr. Silviu Gurlui, fizician şi cercetător.

În afara benzenului, provenit în mare parte din trafic, cercetătorul atrage atenţia şi asupra altor poluanţi din jurul Iaşului. 

„Mai sunt şi alţi poluanţi care acţionează simultan asupra oamenilor din zona Bulevardul Nicolae Iorga: toluen care produce surzirea, particule micrometrice - produc accidente cerebrale, infarct şi cresc incidenţa numărului de copii cu astm”, a mai transmis Silviu Gurlui.

Mai multe articole despre:
poluare poluare iasi benzen