Polonia riscă să ajungă în fața Curții de Justiție a UE
Conflictul între Comisia Europeană și Varșovia ia amploare, Polonia riscând să ajungă în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Guvernul a fost somat de Bruxelles, miercuri, să prezinte în 30 de zile soluții clare la acuzațiile privind încălcarea independenței magistraților.
Măsura este una dintre etapele procedurii de infringement lansate de Comisia Europeană pentru a proteja independența sistemului judiciar polonez de interferenţele politice.
Partidul naționalist şi eurosceptic Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare din 2015, este acuzat că, prin înființarea unei noi camere în cadrul Curţii Supreme a Poloniei, a sporit, de fapt, influenţa politică asupra judecătorilor
”Comisia consideră că Polonia încalcă legea UE prin faptul că îi permite camerei disciplinare a Curţii Supreme - ale cărei independenţă şi imparţialitate nu sunt garantate - să ia decizii, ceea ce are un impact direct asupra judecătorilor şi modalităţii în care ei îşi exercită funcţia.
Aceste chestiuni includ cazuri de ridicare a imunităţii judecătorilor în vederea începerii procedurilor penale împotriva lor, suspendarea temporară din funcţie şi reducerea salariului lor”, se arată în solicitarea C.E.
Comisia Europeană i-a trimis Poloniei un aviz motivat adiţional în care întreabă de ce camera disciplinară a Curţii Supreme continuă să funcţioneze. Precedentul aviz motivat, trimis Varşoviei în octombrie anul trecut, nu a abordat temerile exprimate de executivul UE.
Dacă nu va răspunde în 30 de zile acestui aviz, C.E poate înainta cazul CJUE.
Legile promovate de guvernul de la Varșovia au dus la răcirea ralațiilor cu Bruxelles-ul începând din 2015. Acuzând subminarea valorilor fundamentale europene, în iulie 2018, Comisia a lansat o procedură de infringement împotriva țării, avertizând că noua lege privind Curtea Supremă încalcă independenţa sistemului judiciar, amintește Agerpres.