MENIU

Polonia acuză Belarus în legătură cu arestarea lui PROTASEVICI! Agenți KGB implicați, dezvăluiri incendiare si un nou scandal politic

jurnalistul Protasevici FOTO: Profimedia

Polonia a acuzat vineri serviciile secrete din Belarus că se află în spatele deturnării în luna mai a zborului Ryanair care a dus la arestarea unui jurnalist de opoziție care se afla la bord, relatează AFP.

Serviciile speciale poloneze au investigat zborul Atena-Vilnius care a efectuat o aterizare de urgență la Minsk din cauza unei presupuse amenințări cu bombă.

La bordul avionului înmatriculat în Polonia se aflau și Roman Protasevici, cofondatorul în exil al instituției media Nexta pe Telegram și prietena sa, studenta rusă Sofia Sapega.

După aterizarea la Minsk, Protasevici și partenera sa au fost arestați imediat.

În cadrul unei conferințe de presă de vineri, serviciile speciale poloneze au prezentat înregistrări provenind, potrivit acestora, de la turnul de control din Minsk și care dovedesc că un ofițer KGB din Belarus se afla acolo la momentul evenimentelor și a dat ordine controlorului de trafic aerian al turnului.

Acestea sunt dovezi care indică în mod clar că deturnarea avionului Ryanair a fost o operațiune a serviciilor speciale din Belarus, menită să aresteze un opozant, a declarat Stanislaw Zaryn, purtătorul de cuvânt al serviciilor speciale poloneze.

New York Times a raportat săptămâna aceasta că un controlor de trafic aerian din Belarus a dezertat și a făcut mărturisiri anchetatorilor polonezi.

Deturnarea avionului a stârnit un scandal internațional și a determinat UE sa impună sancțiuni Belarusului.