MENIU

Polițiștii schimbă regulile jocului. Noua legislație rutieră prevede amenzi obligatorii pentru greșeli pedepsite până acum doar cu sancțiuni

Polițiștii schimbă regulile jocului. Foto: Profimedia

O Ordonanță recent adoptată de Guvernul României modifică legislația rutieră, eliminând posibilitatea polițiștilor de a acorda avertismente conducătorilor auto care încalcă regulile rutiere majore.

Noile reglementări interzic polițiștilor să dea avertismente conducătorilor auto care încalcă în mod grav regulile rutiere. În loc de avertismente, șoferii vor fi sancționați cu amenzi usturătoare, conform noilor directive adoptate de Guvernul României.

Ordonanța recent adoptată modifică Legea nr. 195/2002 și a intrat în vigoare la sfârșitul săptămânii trecute. Printre modificările cele mai importante se numără și obligația polițiștilor de a aplica direct amenzi pentru încălcările grave ale regulilor de circulație, fără să mai dea vreun avertisment.

Conform noilor reglementări, polițiștii nu mai pot da avertismente pentru următoarele abateri:

  • Nerespectarea semnificației indicatoarelor și marcajelor de obligare conform Art. 100 alin. (3);
  • Conducerea unui autovehicul de către o persoană cu domiciliul în România care nu a preschimbat permisul de conducere obținut în alt stat, în termenul prevăzut de lege conform Art. 101 alin. (3);
  • Conducerea unui vehicul cu tracțiune animală neînregistrat conform Art. 102 alin. (3);
  • Neefectuarea radierii vehiculelor din evidență în cazurile și termenele prevăzute de lege conform Art. 102 alin. (4);
  • Fapte săvârșite de persoane juridice conform Art. 105.

În aceste cazuri, polițiștii sunt obligați să aplice amenzi contravenționale. Înainte, șoferii ar fi putut primi doar avertismente pentru aceste încălcări.

De exemplu, dacă un șofer ignoră un indicator de acces interzis, va fi sancționat automat cu o amendă. Aceeași politică se aplică și în cazul altor încălcări grave ale regulilor de circulație, care pun în pericol siguranța rutieră.

Este legal să întorci mașina pe linia continuă? Ce spune legislația rutieră

Polițiștii pot încă acorda „avertismente” pentru faptele mai puțin grave

Polițistul Tavi Perțea a detaliat pe canalul său de YouTube sub ce condiții mai pot oferi polițiștii avertismente șoferilor.

El a subliniat că polițiștii pot continua să acorde „avertismente” pentru abaterile considerate mai puțin grave. Cu toate acestea, pentru încălcările grave ale regulilor rutiere, nu mai este permisă aplicarea avertismentelor.

„Polițiștii pot să acorde în continuare „avertisment” pentru faptele mai puțin grave. Dar pentru faptele grave, cum ar fi o depășire neregulamentară, un comportament agresiv în trafic, o neacordare de prioritate, o trecere pe roșu și toate celelalte fapte pentru care legea prevede și suspendarea reținerea permisului, polițiștii nu mai pot să aplice „avertisment”, ci, obligatoriu, amendă”, a explicat Tavi Perțea.

Dacă nu respectă această nouă lege, polițiștii vor suporta consecințele legale.

În plus, chiar și în cazul în care observă încălcări grave ale legii, nu vor avea voie să-i avertizeze verbal pe șoferii care trec pe roșu la semafor, fiind obligați să-i oprească și să le aplice sancțiuni corespunzătoare.

Ce au scris jucătorii naționalei României de fotbal în scrisoarea lăsată în vestiar, după meciul cu Olanda de la Euro 2024

Mai multe articole despre:
politisti soferi amenzi legislatie rutiera sanctiuni