MENIU

Poliția, în alertă! O metodă de furt, adaptată la WhatsApp. Cum funcționează înșelătoria care face mii de victime

Metoda Accidentul, adaptată la WhatsApp. Cum funcționează înșelătoria care face mii de victime

O nouă înșelătorie, ralizată prin intermediul WhatsApp, își face loc în România, la începutul anului 2022. Este de fapt o variantă a ”metodei accidentul” pentru că utilizează cam același scenariu.

Victimele sunt abordate de pe un număr de telefon necunoscut, în numele unor membrii ai familiei. Acestora li se prezintă o situație aparent credibilă.

”Mami, mi-am pierdut telefonul și nu mai am acces la contul cu bani. Îți dau mesaj de pe telefonul unui prieten. Am nevoie de 5.000 de lei urgent (suma poate fi mult mai exactă, în funcție de scenariu) pentru că trebuie să fac o plată azi”.

”Mama, mi s-a furat telefonul, trebuie să îmi iau rapid altul ca să blochez cardul să nu mă trezesc că rămân fără bani în conturi”.

Sunt doar două variante ale scenariilor puse la cale de escroci, cu mențiunea că pot fi mult mai lungi, mai creative și mai plauzibile.

Apoi urmează indicațiile de plată și înșelătoria este consumată.

Față de metoda clasică ”Accidentul”, în această situație, atacatorul nu mai trebuie să își întâlnească victima și se poate afla la mare distanță, într-un alt oraș.

Primul lucru pe care o persoană abordată în acest fel trebuie să îl facă este să își sune ruda direct pe telefonul ei. Va avea surpriza să îi răspundă și să îi spună că nu știe nimic de așa ceva, scrie abla24.ro. De asemenea, poate suna pe numărul de la care a primit mesajul. Cel mai probabil nu-i va răspunde nimeni. Este un indiciu clar al tentativei de furt.

Nu faceți nici un virament până când nu sunteți sută la sută sigur cu privire la identitatea persoanei căreia îi trimiteți bani.

Nu trimiteți bani prin aplicațiile de pe telefon, decât dacă știți exact unde ajung banii (niciodată unei persoane pe care nu o aveați în agendă).

”Nu trimiteţi bani prin persoane necunoscute, în speranţa că îi veţi ajuta pe cei dragi și nu daţi crezare imediat unor „poveşti” anunţate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială ci sunaţi la poliţie, pe numărul de urgenţă 112 sau adresaţi-vă, imediat, celei mai apropiate unităţii de poliţie”, transmit reprezentanții Poliției.