Protest masiv: Mii de polițişti şi gardieni au ieşit în stradă
Oamenii legii au protestat, sâmbătă, mai întâi în fața Ministerului de Interne nemulțumiți de impactul modificărilor fiscale asupra salariilor, dar și de condițiile de muncă din penitenciare. La ora 12.00, protestatarii au plecat în marş spre Piaţa Victoriei, unde au ajuns în jurul orei 12.30. În faţa Guvernului, protestatarii au stat până la ora 16.00 şi şi-au strigat nemulţumirile.
UPDATE: Ministerul de Interne a anunţat, legat de protest că:
"1.Legea salarizării bugetare nr. 153/2017 prevede etapele în care vor avea loc creşterile salariilor personalului bugetar până în anul 2022. Evident că fiecare categorie profesională îşi doreşte să beneficieze de aceste creşteri salariale încă din primul an de aplicare a legii, însă o creştere a salariilor pentru toţi bugetarii în acelaşi timp nu ar fi putut fi sustenabilă din punct de vedere al posibilităţilor bugetare.
2. Deşi poliţiştii şi militarii vor intra în grilă în mod etapizat, până în 2022, cu creşteri succesive, an de an,poliţiştii au beneficiat de măriri salariale în ultimul an, astfel:
- creştere salarială de 10% în octombrie 2017;
- creştere salarială de 4-5% la salariul net din ianuarie 2018;
- mărirea unor sporuri (de 5% sau 10%) pentru 28.000 de poliţişti din ianuarie 2018.
Cel mai mic salariu net din Poliţie (al unui agent debutant) a crescut de la 1.373 în decembrie 2016, la 1.776 în ianuarie 2018, la care se adaugă norma de hrană de 990 lei şi norma de echipament de 250 de lei şi alte sporuri, după caz.
Ofiţerii de poliţie, fără funcţie de conducere au salariile nete între1.909 lei şi 6.777 lei, la care se adaugă norma de hrană de 990 lei şi norma de echipament de 250 de lei şi alte sporuri, după caz.
Ofiţerii cu funcţii de conducere au salariile nete între 2.600 şi 11.000 de lei (în cazul chestorilor), la care se adaugă norma de hrană de 990 lei şi norma de echipament de 250 de lei şialte sporuri, după caz.
Munca prestată în zilele libere şi sărbătorile legale se plăteşte ca o zi normală de lucru la care se adaugă un spor de 75%.".
Sursa citată mai anunţă că începând cu luna aprilie 2018, poliţiştilor li se vor plăti orele suplimentare efectuate în timpul săptămânii.
UPDATE 14.00: Protestul este în plină desfăşurare în faţa guvernului, unde protestatarii continuă să îşi ceară drepturile. Liderii de sindicat au plecat spre sediul guvernului, unde vor încerca să negocieze, deşi nu au fost contactaţi de oficialităţi pentru a purta discuţii.
UPDATE 13.00: Sindicaliştii din Poliţie, penitenciare şi anatomo-patologie au ajuns în jurul orei 12:30 în Piaţa Victoriei, unde vor protesta până la ora 16:00, nemulţumiţi de salarizare şi de modificările fiscale.
Protestatarii suflă în fluiere şi vuvuzele şi agită pancarte pe care scrie: "Noi cu dialogul, voi cu monologul", "Suntem poliţişti europeni. Vrem respect şi salarii decente", "Poliţiştii în slujba cetăţenilor, nu în slujba politicienilor", "Legea cadru strâmbă. 153/2007: privilegii pentru voi, chin şi jale pentru noi", "Dialogul social MAI-Sindicate=Simulacru", "Stop subfinanţării, discriminării şi denigrării Poliţiei! Salarizării precare! Permanenţei neplătite! Deficitului de personal! Abuzurilor! Refuz să-mi dau foc să vă fie vou cald!!!"
UPDATE 12.00: Poliţiştii sunt în drum spre Piaţa Victoriei, unde îşi vor striga nemulţumirile în faţa guvernului. "Nu am fost introduşi în anexa 6 a salarizării, ne dorim să fim plătiţi după grila de salarizare din 2018, nu după cea din 2009. Totodată, nu avem suficiente uniforme de protecţie suficiente", a spus unul dintre protestatari.
UPDATE 10.00: În faţa MAI, s-au adunat deja câteva mii de politişti, care îşi doresc ca vocile lor să se audă, aceştia venind echipaţi cu vuvuzele.
"Sunt poliţist cu o vechime de 25 de ani. Suntem în anul 2018 şi suntem plătiţi după o formulă din 2009. Noi acumulăm ore suplimentare la 4 - 5 zile, iar acestea nu sunt compensate cu zile libere, astfel că ar trebui să fie compensate cu bani. Mai avem nemulţumiri la nivel local, despre cum îşi fac desfăşoară şefii activitatea", a declarat un poliţist aflat la protest.
Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că poliţiştii au două solicitări, anume o salarizare echitabilă şi condiţii de lucru mai bune.
"Ar fi vorba despre o salarizare echitabilă şi condiţii de lucru mai bune. Ce înţelegem noi prin salarizare echitabilă, niciodată nu am cerut nimic în plus, cerem doar să ne fie aplicată legea, adică anexa 6, anexa 8, din Legea 153, să fie aplicată şi în sistemul de apărare, siguranţă şi ordine publică. Anexa 6 face trimitere la Ministerul de Interne, Ministerul Apărării Naţionale, SRI, STS, SPP", a spus Coarnă.
De asemenea, liderul sindical a vorbit şi despre deficitul de personal.
"Avem şi probleme de personal în MAI, de 27-30.000 de funcţii. Gândiţi-vă că acest deficit de personal nu poate fi compensat decât prin muncă suplimentară, muncă suplimentară care până de curând nu a fost plătită, era obligatorie, dar în condiţiile în care avem acest deficit fantastic de mare de personal, imaginaţi-vă că în fapt managerii erau puşi în faţa lucrului bine făcut şi nu puteau să acorde liberul de drept în natură, pentru că nu existau oameni la schimb care să asigure continuitatea pentru că serviciul nostru, poliţienesc, din penitenciare, este un serviciu cu caracter continuu, nu se întrerupe, nu putem să închidem penitenciarul şi nici secţiile de poliţie, ca şi spitalele, de altfel. Sunt câteva instituţii în ţara aceasta care funcţionează cu caracter continuu, iar sigur, acei oameni trebuie să primească nişte bonusuri, munca de noapte trebuie recompensată. Nu oricine poate să lucreze în acele condiţii. Unii dintre noi nici nu vor să lucreze în astfel de condiţii, lucru ce ne duce în continuare la acţiuni de protest", a spus preşedintele SNPPC.
La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANPC), Sorin Dumitraşcu, a declarat că paznicii au început deja protestele încă din luna august.
"Am început deja protestele, ne străduim de mult să convingem Guvernul că avem o problemă cu ceea ce înseamnă condiţii de muncă în penitenciare. Deja avem o lege care stabileşte că în penitenciare condiţiile sunt improprii, doar că de asta nu beneficiază şi angajaţii din penitenciare, deci asta ar fi principala noastră revendicare, iar din acest motiv protestăm, am început încă din august anul trecut, continuăm. Guvernul a cerut răgaz să rezolve din probleme, s-a folosit de acest răgaz, făcând nimic. Principalele probleme sunt legate, în ceea ce priveşte condiţia de muncă în penitenciar, sunt legate de starea fizică a penitenciarelor, deşi toţi politicienii puterii s-au arătat îngrijoraţi anul trecut de starea jalnică a penitenciarelor", a spus Dumitraşcu.
De asemenea, acesta a mai adăugat că investiţiile în penitenciare s-au redus la jumătate.
"Noi cerem un plan serios de investiţii şi pe cineva care să fie în stare să îl aplice. Ne aşteptăm ca în fiecare an să se facă câte ceva, nu să se reducă bugetul la jumătate. O altă problemă este legată de numărul mare de ore suplimentare nerecuperate. Recent, la cererea noastră, Parlamentul a verificat cadrul legislativ şi se pot plăti orele suplimentare într-un anumit cuantum, nesatisfăcător, dar este un pas, dar în ceea ce ne priveşte rămâne însă problema milionului de ore suplimentare nerecuperate. De asemenea, nu excludem să depunem plângere penală împotriva Ministrului Justiţiei şi a şefilor din ANP, care girează acest furt, că este un furt, 1 milion de ore suplimentare înseamnă bani, iar 1 milion de ore suplimentare înseamnă foarte multe vieţi de oameni petrecute în penitenciar. De asemenea, problema deficitului de personal rămâne, ANP recunoaşte că avem un deficit de aproape 4.000 de posturi faţă de statele aprobate şi suntem la undeva la 8.000 de posturi faţă de standard, standarde care au fost numite tot de către ANP, nu este o invenţie sindicală", a mai spus preşedintele FSANP.
Sâmbătă, 24 martie, începând cu ora 9:00, membrii de sindicat din cadrul SNPPC, FSANP şi Federaţia Sindicatelor Medicilor Anatomo-Patologi, vor protesta în faţa Ministerului de Interne, urmând să meargă, în marş, spre Piaţa Victoriei, unde vor protesta până la ora 16:00.