MENIU

Polemică în SUA:Un condamnat la moarte, executat în Arizona, a murit după un "calvar" fără precedent

Un condamnat la moarte a decedat după o agonie fără precedent, miercuri, în Arizona (sud-vest), alimentând polemica violentă din Statele Unite privind viitorul injecţiei letale ca metodă de execuţie , potrivit Mediafax.

Joseph Wood, în vârstă de 55 de ani, condamnat pentru uciderea prietenei sale şi a tatălui acesteia în 1989, a fost declarat mort după aproape două ore de la injecţie, în loc de circa zece minute, cum ar fi trebuit în mod obişnuit.

Execuţia a început la ora locală 13.52 şi decesul a fost declarat la ora 15.49 (01.49 ora României), a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a procurorului general din Arizona, Tom Horne.

El "a gâfâit", "a gemut", "s-a sufocat şi s-a chinuit să respire timp de aproximativ o oră şi 40 de minute", a declarat avocatul lui, Dale Baich, care a depus chiar o moţiune de urgenţă în faţa Curţii Supreme pentru ca aceasta să oprească execuţia, în timp ce deţinutul era în continuare în viaţă la o oră după injecţie.

"Arizona pare să se fi alăturat altor state iresponsabile într-o oroare care era absolut previzibilă", a afirmat Baich.

"Americanii s-au săturat de această barbarie", a adăugat Diann Rust-Tierney, de la Coaliţia naţională pentru abolirea pedepsei cu moartea. "Suntem pur şi simplu incapabili să punem în aplicare pedeapsa capitală omeneşte", a declarat ea, vorbind despre "calvarul" condamnatului.

Expertul de la Fordham University Deborah Denno, specialist în injecţia letală, a vorbit despre o execuţie "inacceptabilă", "şocantă" deoarece era "pe deplin previzibilă şi evitabilă".

Guvernatorul Arizonei Jan Brewer a apărat la rândul său legalitatea execuţiei, declarându-se totuşi îngrijorată de duritatea ei, şi a ordonat o anchetă. "Un lucru este sigur, deţinutul Wood a murit legal şi nu a suferit potrivit mărturiilor şi concluziilor medicale", a declarat ea.

În ultimele 24 de ore, Wood a depus mai multe recursuri în faţa tribunalelor din Arizona şi până la cel mai înalt nivel al justiţiei americane, pentru a contesta secretul care înconjoară procedura injecţiei letale în acest stat, ca în multe altele care practică pedeapsa capitală.

Numeroşi condamnaţi înaintea lui au denunţat, de asemenea, riscurile suferinţelor neconstituţionale cu care ar putea să se confrunte în timpul execuţiei, în absenţa unor informaţii despre produsele folosite, despre originea lor, metoda de fabricare şi calificările personalului desemnat să le injecteze.

Ultimele sale apeluri au fost respinse, Curtea Supremă respingându-le de două ori în mai puţin de 24 de ore, aşa cum a făcut şi cu recursurile precedente.

În cele 32 de state unde pedeapsa cu moartea este în vigoare, autorităţile au recurs la prepararea în farmacie a produselor injectate, neomologată, după refuzul fabricanţilor europeni de a le furniza pentru execuţii.