MENIU

Florin Pogonaru (AOAR): Un Guvern tehnocrat e mai bun decât unul politic, într-un an electoral

Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Florin Pogonaru, a declarat, la RFI, că un Guvern tehnocrat este mai bun decât unul politic, într-un an electoral. "Primul obstacol pe care-l are Cabinetul este să înceapă să calculeze spaţiul fiscal pe care-l are pentru aplicarea acestor măsuri pe bază de cifre şi nu pe bază de idealism politic şi nu în virtutea anului electoral pe care-l reprezintă 2016", a punctat Florin Pogonaru. În viziunea sa, problema va fi ca Executivul tehnocrat să ştie să-şi "vândă" soluţiile în Parlament.

"Am spus-o cândva în glumă, ne trebuie un premier tehnocrat cu experienţă politică şi întâmplător, domnul Cioloş cred că satisface această condiţie, este un premier tehnocrat, cu experienţă politică. Problema este nu numai să găseşti soluţii, soluţiile în general le cam ştim cu toţii, problema este să "vinzi" aceste soluţii celor care le votează în Parlament şi să "vinzi" aceste soluţii societăţii româneşti în întregul ei, care s-ar putea să nu fi ajuns la gradul de înţelegere în privinţa necesităţii unor anume soluţii", a spus Florin Pogonaru.

Întrebat cum va reuşi să gestioneze un Guvern tehnocrat măsurile sociale moştenite de la fostul Executiv, Florin Pogonaru a răspuns:

"Atâta timp cât spre deosebire de până acum, vom avea de-a face cu un Guvern care va începe să comunice cifre, spunând este loc pentru asta sau alegem asta în detrimentul celeilalte măsuri, pentru că nu este loc fiscal şi va fi un Guvern de tehnocraţi când acum, la aprobarea bugetului, vom vedea şi o abordare de genul buget multi-anual, să spunem un buget pe trei ani, vom vedea nu numai un buget pe anul acesta, dar vom vedea referiri şi proiecţii privind încotro ne ducem inclusiv pe anii următori".

Totodată, întrebat cum va putea premierul tehnocrat să împace interesul politic cu realitatea economică, Pogonaru a explicat: 

"Întrebarea este foarte bună şi-mi închipui situaţii în care acest Cabinet va spune nu este loc şi este riscant să creştem salariile să zicem funcţionarilor publici de tipul cutare şi vom avea partidul X sau Y, care în Parlament se va da de ceasul morţii că el vrea să crească salariile respective. Acest joc se va întâmpla automat şi nu va ţine de tehnocraţi, va ţine de politicianism. Deci să nu ne facem iluzii că nu vom vedea partidele plângând de mila poporului şi tehnocraţii explicând pe cifre ce se poate şi ce nu se poate".

Klaus Iohannis: "Îl desemnez pentru funcția de prim-ministru pe Dacian Cioloș"

Cine este Dacian Cioloș, premierul desemnat