MENIU

„Poarta spre iad” din Siberia. Ce i-a uimit pe cercetători la craterul imens care scoate sunete ciudate și se extinde permanent

Craterul Batagaika, supranumit „Poarta spre iad” din Siberia

Încălzirea globală a determinat topirea zăpezilor din Siberia, fenomen care a lăsat la vedere craterul imens Batagaika, cu o lungime de 1 km şi o adâncime de 86 de metri. 

Craterul s-a deschis brusc în urmă cu câţiva ani şi se extinde anual cu câte 20 de metri. Localnicii care s-au apropiat de această prăpastie au mărturisit că au auzit sunete ciudate, drept pentru care au poreclit craterul "Poarta spre Iad". Totuşi, oamenii de ştiinţă susţin că suntele ar putea fi provocate de căderea solului.

Aceiaşi specialişti au clasificat craterul Batagaika ca fiind un megaslump (megacădere), adică un gol imens în interior creat ca rezultat al topirii permafrostului. 

ANM anunță când vin zăpezile în România: luna în care va ninge "mai mult ca de obicei"

Craterul Batagaika, care a apărut în urmă cu 25 de ani, este încă un semn concludent al încălzirii globale. Topirea permafrostului reprezintă una dintre cele mai mari temeri ale umanității, întrucât, în componență, se găsește metan într-o proporție foarte mare. Metanul este mult mai nociv atmosferei decât dioxidul de carbon.

Sunetele și fenomenele ciudate, explicate de specialiști

Craterul Batagaika a apărut în perioada anilor '80 - '90, atunci când localnicii au început să defrișeze masiv zona. Pe fundul craterului se pot observa rămășițe de mamuți, boi de mosc, cai sau buturugi uscate.

Deși o astfel de reputație ar putea sugera că craterul are o origine mistică sau de gen paranormal, cercetătorii au descoperit că fenomenul are o explicație pur geologică. Potrivit studiilor, zgomotele stranii sunt cauzate de expansiunea rapidă a craterului, fenomen bine înțeles în domeniul geologic.

 Medicul Tudor Ciuhodaru dezvăluie riscurile orei de iarnă și oferă soluțiile pentru a le depăși

Dar ce este cu fanteziile despre apariția de fantome și spirite similare în zonă? Cercetătorii au sugerat că aparițiile sunt de fapt iluzii optice, generând o distorsiune a densității aerului cauzată de eliberarea bruscă a gazului metan în sol. La o primă privire, craterul Batagaika pare a fi un fenomen simplu sau nu atât de impresionant.

Dar în ultimii ani, craterul Batagaika a arătat o expansiune spectaculoasă și ciudată. În prezent, se extinde cu aproximativ 30 de metri în fiecare an, o rată ce-i permite să crească de 10 ori mai rapid decat alte cratere. Aceasta a făcut ca oamenii de stiinta sa compare Batagaika cu un „gigantic monstru”, care se extinde fara oprire si ameninta sa inghita totul in calea sa.

Dar care sunt cauzele extinderii rapide a acestui crater? Cercetătorii spun că principala cauză este schimbarea climatică. Într-adevăr, Siberia este una dintre zonele cele mai afectate de încălzirea globală. Cu toate acestea, există și alte teorii care tind să explice expansiunea. Unii cercetători consideră că acest crater a fost format nu din cauza unei erupții vulcanice, ci din cauza dezghețului straturilor permafrostului.

Permafrostul este un sol înghețat în mod constant, apărând în regiunile cu temperaturi foarte scăzute. Cu toate acestea, permafrostul îngheață tot mai rar pe măsură ce temperaturile medii au crescut, ceea ce a dus la formarea craterului.

Culmea ecologiei: Tinerii nu mai fac copii ca să nu polueze. Dezastrul demografic spre care se îndreaptă Occidentul, în drumul spre Marea Resetare