MENIU

PNL cere demisia ministrului Culturii: "rea voință, incompetență, necunoașterea legii"

Comisia de Cultură, Culte și Minorități a Partidului Național Liberal a lansat public o declarație prin care cere demisia ministrului Culturii, Daniel Breaz (foto).

Totodată, Comisia de Cultură a PNL a realizat o analiză a unei situații de o gravitate fără precedent în care actuala guvernare PSD-ALDE a aruncat instituțiile publice de cultură, precum și finanțarea sectorului cultural independent.

Redăm integral declarația adoptată de Comisia de Cultură, Culte și Minorități a PNL:

"Rea voință, incompetență, necunoașterea legii – toate sunt cuprinse într-un singur nume: Daniel Breaz. Prin felul rușinos în care a ajuns să trateze administrația culturală, precum și domeniul în ansamblul său, acest Ministru al Habarnismului ne-a adus în situația în care demisia se impune de urgență. Această guvernare haotică ne-a dat un ministru care decide după bunul plac și care dovedește o necunoaștere crasă a realităților culturale.
 
Guvernul actual pune în practică o destructurare voită, o slăbire instituțională tot mai puternică a României.
 
Cum am ajuns în situația ca, într-o țară care se laudă cu o creștere economică record, considerată un "tigru al Europei", instituțiile culturale să nu își poată achita nici măcar facturile?!
 
Actualul ministru al culturii este direct responsabil de: reducerea cu 30% a bugetului AFCN, prin care mii de oameni sunt lăsați fără surse de venit; atacurile la adresa arheologilor și a muncii lor – acuzați că ar îngreuna dezvoltarea țării; întreruperea contractelor cu artiștii și operatorii culturali independenți din teatru, ducând la faliment și la concedierea unui mare număr de profesioniști.
 
Institutele de cercetare și Academia Română nu au finanțare nici măcar la limita subzistenței. Arheologii au intrat deja în grevă, iar pe 3 iulie muzeologii organizează o grevă de avertisment. Orice formă de comunicare cu protestatarii este respinsă de Breaz, dovedind astfel aroganță și o totală lipsă de transparență.
 
Vorbim aici despre un atentat la adresa culturii și a identității naționale, de fapt, a viitorului României.
 
Pentru PSD, tăierile din domeniul cultural în favoarea pensiilor speciale au devenit norma.
Pentru PSD, cultura nu înseamnă nimic. Pentru ministrul culturii, e o mare necunoscută.
 
Atacurile la adresa culturii, umilirea oamenilor activi în domeniu și a publicului lor pare a fi scopul real al acestui ministru. Toate acestea trebuie să înceteze. Cerem demisia imediată a Ministrului Culturii, Daniel Breaz.
 
Vor fi multe de reparat după aceste mandate dezastruoase de la Ministerul Culturii și Identității Naționale. Va fi mult de lucru pentru a reintra în normalitate. Ca liberali, ne asumăm această misiune grea și vă asigurăm că vom reuși!".
 

Mai multe articole despre:
PNL daniel breaz