MENIU

Plutonul de execuție, REINTRODUS în SUA ca opțiune pentru condamnații la moarte, pe lângă scaunul electric

Plutonul de execuție, introdus în Carolina de Sud

Guvernatorul republican al statului american Carolina de Sud a semnat legea care introduce opţiunea plutonului de execuţie sau a scaunului electric pentru condamnaţii la moarte. Opţiunea survine în condiţiile în care metoda injecţiei letale comportă probleme. În prezent, 2.500 de persoane sunt condamnate la moarte în SUA, relatează Realitatea Plus.  

Carolina de Sud devine, astfel, al patrulea stat american care introduce decesul unui condamnat la moarte prin intermediul plutonului de execuţie, după Mississippi, Oklahoma şi Utah.

”Opţiunea injecţiei letale este una falsă, pentru că ei spun că nu au componentele necesare pentru a o produce şi nici nu le vor avea. Aşadar, ne confruntăm cu situaţia în care condamnaţii vor fi electrocutaţi sau împuşcaţi”, a declarat John Bloom, directorul Proiectul Pedepsei Capitale Cornell.

Scaunul electric, supranumit "Old Sparky", nu a mai fost utilizat din 2008, iar ultima execuţie prin injecţie a fost în mai 2011, potrivit Departamentului penitenciarelor de stat şi al mass-media locale. După restabilirea pedepsei cu moartea de Curtea Supremă, în 1976, doar trei condamnaţi au murit în faţa unui pluton de execuţie, toţi în Utah.

În SUA au loc dezbateri ample referitoare la renunţarea la pedeapsa capitală. Democraţii progresişti din Congres i-au cerut preşedintelui Joe Biden să semneze un ordin executiv prin care să oprească pedeapsa capitală federală.

Recent, Curtea Supremă americană a admis revizuirea unei condamnări la moarte în cazul unuia dintre fraţii vinovaţi de bombele care au ucis 3 persoane şi au rănit sute de oameni la maratonul de la Boston, în 2003.

Potrivit legii semnate vineri, scaunul electric este prima opţiune a unui condamnat la moarte în locul injecţiei letale şi permite formarea unui pluton de execuţie, care devine a doua opţiune. Execuţia prin injectare va redeveni opţiunea prioritară când substanţele necesare vor fi disponibile din nou, se arată în text. 

”În acest weekend am ratificat legea care va permite statului să îndeplinească o sentinţă la moarte. Familiile şi apropiații victimelor au dreptul să țină doliu și la o justiţie prin intermediul legii. Acum putem să le acordăm acest drept”, a precizat guvernatorul Carolinei de Sud, Henry McMaster. 

Organizaţia de ajutorare a deţinuţilor Incarcerated Outreach Network, cu sediul în Carolina de Sud, a denunţat o decizie ”îngrozitoare, şocantă şi abominabilă”. Reprezentantul local al marii organizaţii pentru apărarea drepturilor civile ACLU, Frank Knaack, statul ”a găsit o nouă modalitate de a reporni execuţiile în cadrul unui sistem rasist, arbitrar şi predispus la erori”.
”Justiţia din Carolina de Sud face greşeli, dar pedeapsa capitală este ireversibilă", a transmis acesta într-un comunicat, subliniind că oamenii de culoare reprezintă peste jumătate dintre cei condamnaţi la moarte, dar numai 27% din populaţia statului, potrivit Agerpres.