Platforma TikTok, dată în judecată în Marea Britanie pentru colectarea ilegală de date personale ale copiilor. Ce RĂSPUNS au oferit reprezentanții companiei
Fostul comisar pentru copii din Anglia, Anne Longfield, a depus, marţi, o acţiune în justiţie împotriva platformei TikTok, pe care o acuză că a colectat ilegal date personale de la milioane de copii din Regatul Unit şi Europa. Vorbim despre copii cu vârste sub 16 ani în Uniunea Europeană şi 13 ani în Regatul Unit. Până în prezent, circa 3,5 milioane de utilizatori din Regatul Unit au fost afectaţi. În urma acestei acțiuni ar putea fi obținute despăgubiri care ar putea ajunge în total la câteva miliarde de lire sterline, potrivit unui comunicat dat publicității. Plângerea nu este ''fundamentată'' şi că platforma ''intenţionează să se apere în forţă'', susțin reprezentanții compnaiei.
Longfield estimează că fiecare copil care a utilizat TikTok începând cu luna mai a anului 2018, odată cu intrarea în vigoare a regulamentului general de protecţie a datelor (GDPR) în UE şi care deţine sau nu un cont, ar putea fi vizat de această colectare a datelor. Printre informaţiile personale colectate figurează numere de telefon, clipuri video, imagini, locul de conectare şi chiar date biometrice, precum cele de recunoaştere facială, relatează Agerpres.ro.
Acţiunea în justiţie, depusă şi de cabinetul de avocatură Scott, susţine că TikTok colectează datele fără un avertisment corespunzător în acest sens, fără transparenţă şi fără să solicite consimţământul, aşa cum este prevăzut în legislaţie.
Potrivit lui Longfield, TikTok, care numără 800 de milioane de utilizatori pe plan global, este cu bună ştiinţă ''opac'' asupra utilizării datelor, care au o ''valoare incredibilă'' pentru platforma, a cărei companie-mamă, ByteDance, cu sediul în Insulele Cayman, ar putea realiza o cifră de afaceri de aproape 30 de miliarde de dolari în 2020, dintre care două treimi din publicitate.
''Vrem ca TikTok să sisteze practicile îndoielnice de colectare a datelor şi solicităm ştergerea tuturor informaţiilor private obţinute ilegal atunci când copiii utilizează aplicaţia'', a mai spus ea.
Plângerea nu este ''fundamentată'' şi că platforma ''intenţionează să se apere în forţă'', susțin reprezentanții compnaiei. ''Viaţa privată şi siguranţa sunt priorităţi absolute pentru TikTok şi am instituit practici şi tehnologii solide pentru a proteja toţi utilizatorii, în special adolescenţii'', a afirmat acesta.
Vă reamintim că platforma TikTok a fost deja condamnată în luna februarie a anului 2019 la plata unei amenzi de 5,7 milioane de dolari în Statele Unite pentru colectarea ilegală a datelor personale provenite de la minori cu vârste sub 13 ani, printre care numele acestora, adresele de mail sau cele poştale.