Plantele care se pot transforma din leac minune în adevărată otravă. Ce se întâmplă în organism dacă luăm tratamentele naturiste în doze mari
Avem mare încredere în puterea vindecătoare a plantelor. Dar, ca şi în cazul medicamentelor care se găsesc în farmacii, şi plantelele medicinale pot avea efecte adverse. Luate fără precauţie, plantele pot face în unele cazuri mai mult rău decât bine.
Principala problemă când vine vorba de utilizarea plantelor medicinale este că multe persoane se bazează prea mult pe simptomele lor și încearcă să se trateze singure. În timp ce cunoștințele despre utilizarea plantelor medicinale sunt importante și pot fi benefice, fiecare persoană are propriile nevoi și trebuie să țină cont de acestea atunci când alege să utilizeze plante medicinale. Din păcate, multe persoane acceptă sfaturile prietenilor sau încearcă să-și diagnosticeze problema medicală singuri, fără a căuta un sfat medical profesionist.
În plus, multe persoane subestimează efectele secundare ale plantelor medicinale, fie pentru că cred că sunt naturale, fie pentru că nu sunt prea cunoscute. În realitate, utilizarea plantelor medicinale poate avea efecte negative asupra sănătății, chiar și cele mai comune plante pot cauza probleme și ar trebui folosite cu precauție. În plus, atunci când sunt combinate cu medicamente prescrise, plantele pot avea interacțiuni neașteptate, efecte secundare nedorite și pot fi periculoase pentru sănătate.
Alimentele toxice care ne îngroașă sângele - Foarte mulți le consumă în fiecare zi fără să știe
De exemplu, busuiocul nu trebuie luat în niciun caz de femeile gravide sau de copiii mai mici de 3 ani. Gravidele trebuie să evite să consume şi plante ca limba-mielului, pelinul, coada-şoriceluluisau rostopasca, pentru că acestea le pot provoca convulsii şi o naştere înainte de termen.
Cimbrişorul luat în cantităţi mari duce la disfuncţii ale glandei tiroide. Ceaiul verde consumat fără măsură nu mai are efect calmant ci provoacă palpitaţii. Feniculul este contraindicat suferinzilor de ulcer gastric. Iar echinaceea nu face casă bună cu medicamentele pentru tuberculoză sau scleroză multiplă. Ghimbirul nu trebuie luat niciodată de cei care au nevoie de anticoagulante deoarece are proprietăţi de fluidizare a sângelui, la fel ca sulfina şi levănţica.
Sunătoarea este un calmant natural dar nu se împacă prea bine cu medicamentele antidepresive. Tot sunătoarea, scade efectele pilulei contraceptive. De aceea, e bine să consultăm un specialist atunci când dorim să începem un tratament naturist.