MENIU

De ce făceau femeile din trecut baie în vin și cum se trata pe vremuri isteria. Ce alte întrebuințări aveau unele plante și fructe

Întrebuințări neobișnuite ale unor fructe și plante pe care le foloseau oamenii din trecut. De ce făceau femeile baie în vin sau care este planta cu care tratau isteria. Iată ce alte întrebuințări aveau unele plante și fructe, pe vremuri și pentru ce le foloseau oamenii.

Trandafirul

Această floare, considerată în zilele noastre floarea îndrăgostiților, ce se oferă în semn de prețuire față de o persoană dragă, în trecut avea și alte întrebuințări.

În perioada Evului Mediu se practica masarea cu ulei de trandafiri a șoldurilor femeilor însărcinate. Se spune că astfel avea să li se ușureze durerile nașterii.

Regina Cleopatra l-ar fi sedus pe Marc Antoniu acoperind podeaua pe care a călcat acesta cu petale de trandafiri. Iar împăratul roman Nero folosea petale de trandafiri la fiecare baie pe care o făcea.

Uleiul de trandafiri este un excelent tonic pentru pielea matură și îmbătrânită, hidrantând-o foarte bine. De asemenea, acesta este folosit și în aromaterapie cu succes. Deoarece mirosul de trandafiri te scapă de anxietate, îți dă o stare de bine, te relaxează și te umple de iubire.

Ce este apa de trandafiri. Ce beneficii are și cum se prepară acasă acest elixir al frumuseții

Lămâia

Aceste fructe erau cunoscute în vremea lui Alexandru cel Mare sub denumirea de "merele aurii". Erau considerate fructe foarte prețioase, pe care și le ofereau în dar regii. În Egiptul antic, lămâia era folosită pentru tratarea intoxicațiilor alimentare.

În timp ce în Roma antică, femeile foloseau lămâia pentru a-și deschide culoarea la păr, deoarece părul blond în aceea perioadă era la mare căutare. Era un privilegiu să te naști cu părul blond, iar cei ce nu-l aveau foloseau sucul de lămâie. Acesta reacționează puternic la razele solare, astfel a devenit o soluție pentru deschiderea culorii părului în perioada verii.

Pe vremea regelui Ludovic al XIV-lea, lămâia era folosită de curtezane pentru a-și înroși buzele în mod natural. În țările arabe era folosită pentru curățarea și albirea dinților, iar din sucul de lămâie amestecat cu zahăr se făcea o pastă cu ajutorul căreia femeile se epilau.

Ceaiul verde

Acesta ocupă un loc special în cultura poporului chinez, încă din cele mai vechi timpuri. În secolul al V-lea, în China, acesta era supranumit spuma jadului lichid.”

Pe lângă beneficiile pe care le aduce sănătății în urma consumului, ceaiul verde mai era folosit și pentru înfrumusețare, având efect de lifting, de netezire a pielii și pentru fermitatea acesteia. Și pe bună dreptate, deoarece acest ceai are puternice efecte antioxidante, ce luptă împotriva radicalilor liberi.

De asemenea, are efecte antiinflamatorii și are proprietatea de a reduce inflamația pielii. Acest renumit ceai estompează ridurilor fine și ajută la calmarea cuperozei, a dermatitei de contact și alergice.

Mușețelul

Această plantă medicinală, extrem de renumită, a fost folosită în epoca victoriană pentru tratarea femeilor care sufereau de isterie.  De-a lungul epocilor, femeile cu părul blond au folosit florile de mușețel pentru a da o nuanță mai deschisă părului, clătindu-l cu infuzie de mușețel.

Mușețelul conține o substanță antiinflamatorie puternică. De aceea este recomandat pe lângă clasicul ceai, pentru consum în cazul diverselor afecțiuni, precum pentru răceli sau durerile de stomac. Dar și pentru calmarea pielii foarte uscate și sensibile. Mai poate fi folosit și pentru tratarea tenurilor afectate de puncte negre.

Salvia

Acestei plante i se atribuiau proprietăți magice. Este considerată o plantă sacră și este renumită din cele mai vechi timpuri. A fost folosită atât pentru a vindeca, cât și în ritualurile religioase.

Amerindienii o ardeau pentru purificare și vindecarea de orice boală, deoarece bolile erau socotite de către aceștia, afecțiuni spirituale. Astfel, prin arderea salviei în cadrul unor ritualuri, duhurile necurate erau alungate și astfel și boala era vindecată.

Uleiul de salvie distruge bacteriile și microbii. De aceea în trecut, când nu existau frigidere, era folosită pentru conservarea cărnii, deoarece împiedica alterarea acesteia.

Salvia este excelentă pentru regularizarea secreției de sebum, regenerează celulele pielii și distruge bacteriile responsabile cu mirosul neplăcut din gură.

O baie cu salvie amestecată cu ovăz va calma pielea iritată și va ajuta la echilibrarea excesului de sebum din piele, tratând acneea.

Strugurii

Beneficiile strugurilor se cunosc din cele mai vechi timpuri. În secolul al VII-lea, regina scoțienilor, Maria Stuard, făcea baie în vin pentru a beneficia de puternicele proprietăți antioxidante ale acestei licori.

În Franța, care este renumită pentru întinsele zone viticole, secole la rând, culegătorii de struguri aveau cele mai fine mâini și asta datorită proprietăților emoliente pe care le au aceștia.

Masajul cu struguri era un moft al doamnelor din trecut care doreau să aibă pielea fină și să și-o mențină tânără. Amintim, de asemenea, de beneficiile consumului de struguri negri. Atenție, aceștia se consumă cu coajă și cu sâmburi pentru a vă bucura de efectele extraordinare ale acestora, nu doar ale pulpei de strugure.

Băutura care încetinește procesul îmbătrânirii. Conține o plantă sacră, folosită în ritualurile religioase

 sursa Almanah Online

Mai multe articole despre:
plante sanatate terapii naturiste